IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия очаква по-слаб икономически удар от санкциите

Министерството на икономиката публикува нови оценки за БВП на страната в същия ден, в който Путин обяви частична мобилизация

19:55 | 21.09.22 г.
Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg
Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg

Русия подобри очакванията си за икономиката за тази и следващата година, пускайки нови прогнози в същия ден, в който президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация и вероятно направи много от тях остарели, пише Bloomberg. 

Говорейки пред законодатели в Москва само минути след изявлението на Путин, министърът на икономиката Максим Решетников заяви, че очаква спадът да достигне най-ниската си точка през следващото тримесечие. Според ревизиите брутният вътрешен продукт на Русия ще се свие само с 0,8% през 2023 г., което е значително подобрение спрямо по-ранната прогноза на министерството за спад от 2,7%. В основата на гледната точка е „продължаващ сценарий на ускорена адаптация“ към санкциите, обясни Решетников в сряда.

Изменение на БВП на Русия на годишна база. Графика: Bloomberg Изменение на БВП на Русия на годишна база. Графика: Bloomberg

Руската икономика се приспособява към санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници заради войната в Украйна. Но рисковете стават трудни за преценяване сега, когато Русия се опитва да анексира окупираните украински територии, а Путин поднови предупрежденията си за ядрена заплаха. 

Министерството на икономиката вече очаква БВП да се завърне към растеж през 2024-2025 г., нараствайки средно с 2,6%. То подобри перспективите за тазгодишното икономическо свиване за втори път след нахлуването на Русия в Украйна през февруари и сега прогнозира спад от 2,9%. 

Решетников заяви, че новите прогнози, които ще бъдат обсъдени от правителството в четвъртък, също предвиждат инфлация в края на годината на ниво от 12,4% - забавяне спрямо пика от близо 18% през април - и само леко увеличение на безработицата до 4,5%.

„Актуализираната прогноза предполага оптимистична активност през втората половина на годината и постоянно забавяне на инфлацията. И двете предположения ще бъдат затруднени от мобилизацията, която ще засегне 0,5% от работната сила, ще намали растежа и ще окаже натиск за повишаване на заплатите и цените в частния сектор", коментира Александър Исаков, икономист на Bloomberg за Русия.

Въпреки че много анализатори са съгласни, че Русия е на път към много по-плитка рецесия от първоначалните опасения, икономиката е изложена на риск от по-голям натиск заради реакцията на Путин на неотдавнашната украинска контраофанзива, която нанесе на войските му най-лошите поражения от първите месеци на конфликта. След изявленията на Путин в сряда Bloomberg Economics ревизира надолу прогнозата си за тазгодишния спад на БВП на страната до 3,75%. 

Въпреки че най-новата официална перспектива вероятно все още е в сила за тази година, прогнозите за 2023 г. изглеждат „остарели и откъснати от новата реалност“, коментира Дмитрий Полевой, икономист в Locko-Invest. „Освен това положителната макроикономическа прогноза и допълнителните – вероятно все още неотчетени – разходи за мобилизация предполагат риск от по-голям бюджетен дефицит и необходимостта да се намерят източници за покриването му“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още