IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови насоки на ЕК заплашват да отслабят санкциите срещу Русия

Група държави членки на ЕС, включително Полша, разкритикуваха новите насоки на Брюксел с искане текстът да не бъде публикуван, докато въпросът не се обсъди

19:10 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Няколко страни членки на Европейския съюз (ЕС) са се противопоставили на новите насоки на изпълнителната власт на блока, изразявайки опасения, че мерките отслабват силата на санкциите и биха могли да позволят на страните да транспортират ключови руски стоки като въглища в световен мащаб, съобщава Bloomberg.

Държави членки на ЕС, включително Полша и балтийските страни, са разкритикували актуализираните насоки на Европейската комисия (ЕК) за санкциите по време на среща между европейски министри, споделят източници, запознати с темата. Държавите са поискали от Брюксел не публикува документа, докато въпросът не бъде разгледан.

В новите насоки на ЕК, изпълнителната власт в ЕС, се посочва, че трансферът на определени стоки, включително въглища и свързаните с тях продукти, трябва да бъде разрешен за осигуряване на „хранителната и енергийната сигурност по света“. По-рано ЕК заяви, че нейните санкции забраняват на компании от ЕС да прехвърлят въглища и да предоставят услуги - като финансиране и застраховане - за всички подобни товари с руски произход.

Продоволствена сигурност

ЕК е заявила по време на срещата, че разясненията са насочени към избягване на всякакво отрицателно въздействие върху продоволствената и енергийната сигурност на трети страни по света и са фокусирани предимно върху торовете, изтъкват източниците, пожелали да запазят анонимност.

Преди това ЕС се съгласи да не санкционира храни и основни селскостопански стоки и потвърди този ангажимента си да се противопостави на руската пропаганда, обвиняваща ограничителните мерки за покачването на цените на храните.

Но въпросната група страни членки на блока е изразила объркване от предложението като посочва, че новият текст съдържа препратки към дървесината, някои циментови продукти и въглища.

Дипломати поискаха от ЕК да обясни допълнително предложения ход, опасявайки се, че той може да надхвърли предишните ангажименти за продоволствената сигурност и ефективно да смекчи санкциите върху тези руски стоки.

Bloomberg съобщи миналата седмица, че плавателен съд, управляван от Гърция, е транспортирал въглища от Русия за Турция след влизането в сила на санкциите на ЕС през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още