IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият инвестиционен фонд ще „чисти“ от въглерод активите си до 2050 г.

Само 10% от компаниите в портфолиото на фонда са предприели стъпки към въглероден неутралитет до средата на века, изтъкват от ръководството

13:16 | 20.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Норвежкият държавен инвестиционен фонд на стойност 1,2 трлн. долара ще изисква от компаниите, в които инвестира, да достигнат въглероден неутралитет най-късно до 2050 г., за да се избегне забавяне на прехода, който „представлява най-големия финансов риск за фонда“, съобщава Bloomberg.

Само 10% от компаниите в портфолиото на инвестиционния фонд са предприели стъпки към въглероден неутралитет с хоризонт до 2050 г., въпреки че броят на компаниите, обявили подобни цели, е много по-голям, изтъкват пред местната медия  Dagens Naeringsliv главният изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management Николай Танген и Карин Смит Ихеначо, ръководител на стратегията.

Фондът ще настоява компаниите да постигнат въглероден неутралитет чрез „надеждни“ междинни цели и планове за намаляване на своите преки и непреки емисии на парникови газове. За целта работата ще стартира с компаниите, които отделят най-много емисии, като продажбата на тези активи остава опция, посочват Танген и Ихеначо.

„Продажбата на компании не решава климатичната криза“, изтъкват двамата. „Но ние ще обмислим продажбата на компании с висок климатичен риск и без климатични планове, където упражняването на собственост не помага“, добавят те.

Министерството на финансите на Норвегия заяви по-рано тази година, че иска държавният инвестиционен фонд, най-големият в света, да инвестира отговорно, за да гарантира, че компаниите в портфолиото му привеждат дейността си в съответствие с глобалните планове за въглероден неутралитет.

Във вторник фондът ще представи пътна карта в това отношение за периода до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още