IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще търси доставки на газ по време на визита на Олаф Шолц в Близкия изток

Германският канцлер ще посети ОАЕ, Саудитска Арабия и Катар

18:28 | 19.09.22 г. 2
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Германия може да си осигури доставки на втечнен природен газ (LNG) от Обединените арабски емирства (ОАЕ) през следващите дни като част от стремежа на страната да компенсира редуцирането на доставките на руски газ, съобщава Bloomberg.

Канцлерът Олаф Шолц се очаква да подпише договори за доставка по време на двудневната си визита в региона на Близкия изток, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек, като посочи, че преговорите са в напреднал етап, особено с ОАЕ.

„Доставките на газ постепенно се разширяват, а правителството е в постоянни преговори с редица страни, сред които и тези от Арабския полуостров“, изтъква Хабек. „Канцлерът пътува следващата седмица до ОАЕ и със сигурност ще може да подпише някои договори за доставка на LNG“, добавя той.

По думите на Хабек обаче тук не става въпрос само за ОАЕ, а и за други страни, които се намират в Африка.

„По този начин ще запълним дупката, която недостигът на руски газ отвори“, подчерта икономическият министър на Германия.

Шолц също така планира да посети Саудитска Арабия и Катар по време на пътуването си, което започва в събота. Енергийното сътрудничество е на първо място в неговия дневен ред, заяви правителственият говорител Щефен Хебестрейт на редовна пресконференция в Берлин в понеделник.

Сделка с ОАЕ може да осигури тласък за Шолц, тъй като правителството търси начини да компенсира руските доставки, след като Кремъл спря доставките по „Северен поток 1“.

Германия и Катар водят преговори за възможни доставки на LNG, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари. Засега няма признаци за пробив в преговорите.

Германски правителствени източници посочват, че за Катар от основно значение са цената и продължителността на договора.

Първата спирка на Шолц ще бъде Саудитска Арабия, където той ще се срещне с краля, както и с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. В неделя германският канцлер ще бъде в ОАЕ и Катар, преди да се върне в Берлин вечерта.

Министерството на икономиката на Германия заяви в четвъртък (15 септември), че първата тестова доставка на зелен водород от ОАЕ е пристигнала в Хамбург, като част от усилията на Берлин за създаване на „всеобхватна водородна верига за стойност между Германия и ОАЕ“.

Въпреки че Саудитска Арабия не е износител на LNG, тя инвестира милиарди долари в син и зелен водород. Страната също беше подложена на натиск от Европа и САЩ тази година да изпомпва повече петрол и да свали цените след скока им в резултат на войната на Русия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Танц със саби ще има ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Мдааа ... още по-ниска цена на борсата за газ , и още по-голям факел на Портовая ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още