IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът в Европа поевтинява до най-ниското си ниво от близо два месеца

Търгуваните в Нидерландия газови фючърси поевтиняват с 6,8% до 175 евро за мегаватчас

11:57 | 19.09.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търгуваните в Европа газови фючърси поевтиняха до най-ниското си ниво от почти два месеца насам, докато страните в региона работят по преодоляването на енергийната криза преди началото на новия отоплителен сезон, съобщава Bloomberg.

Цените на газа се понижават с 8,3% в понеделник, с което продължават серията от спадове от миналата седмица.

Германия, Великобритания и други страни в Европа планират да вложат милиарди евро, за да намалят своята зависимост от вноса на руски газ, както и да спасят някои от най-големите комунални компании от финансов колапс. В същото време се предвижда и поставяне на ценови таван, за да се облекчи тежестта върху домакинствата и бизнеса от скъпата енергия.

Дискусиите относно предложенията на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на въздействието на кризата продължават, като е нужно одобрението на страните членки на ЕС, за да бъдат приложени.

Планът включва набиране на 140 млрд. евро от печалбите на енергийните компании, както и задължителни ограничения върху пиковото търсене на електроенергия и увеличаване на ликвидността.

Решението на Германия от петък (16 септември) да поеме контрола върху местните активи на руската петролна компания „Роснефт“ се разглежда като първата стъпка от план, който може да принуди Берлин да поеме контрола върху по-голяма част от енергийния сектор в най-голямата европейска икономика. Правителството също води преговори за национализиране на най-големите вносители на газ в Германия - Uniper SE и VNG AG.

Междувременно британското правителство разработва план, който може да намали наполовина цените на енергията за много предприятия, като част от пакет за подкрепа от 40 млрд. паунда (46 млрд. долара), финализиран от премиера Лиз Тръс. Франция планира да ограничи повишаването на цените на енергията за домакинствата до 15% от следващата година - ход, който ще струва на правителството 16 млрд. евро през 2023 г., според министъра на финансите Бруно льо Мер.

С наближаването на отоплителния сезон ефективността на тези мерки ще бъде тествана и търговците ще останат фокусирани върху нивата на съхранение. Европейските газохранилища са запълнени на около 86%, малко над петгодишната средна стойност, като при Германия нивото достига вече 90%, според Gas Infrastructure Europe.

Въпреки облекчаването през последните седмици, цените на газа остават над седем пъти по-високи от средните за това време на годината, ускорявайки инфлацията и тласкайки икономиките към ръба на рецесията. Очаква се търсенето постепенно да се увеличи преди началото на отоплителния сезон на 1 октомври.

Търгуваните в Нидерландия газови фючърси поевтиняват с 6,8% до 175 евро за мегаватчас към 10:53 ч. българско време. Това е най-ниската стойност за договорите от 25 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, а ние на следущий год ще ядем само налъми! Етого наше глупое джудже докарало ни пак до полная мизерия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Като изключат гъспром окончателно от европейската газова мрежа , природният газ ще се смъкне на нормалните си нива ... Дотогава ще има вълнения ... Пък крадците на съдомиялни машини , вече ще са свободни да го изгарят всичкият на Портовая , да не се мъчат с тия турбини завалиите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още