IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екологични групи призоваха ЕС да премахне зеления етикет за газа и ядрената енергия

Ако ЕК не вземе мерки до февруари, организациите, начело с „Грийнпийс“, ще отнесат случая до Съда на ЕС

10:06 | 19.09.22 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Greenpeace и редица други екологични групи поставиха ултиматум на Европейския съюз (ЕС) относно решението му да предостави на някои газови и атомни електроцентрали „фалшив“ зелен етикет съгласно правилата на блока за устойчиво финансиране, съобщава Bloomberg.

Осем европейски звена на Greenpeace, както и нестопански организации като ClientEarth, WWF, Transport & Environment (T&E) и BUND поискаха преразглеждане на решението за включване на газа и ядрената енергия в екологичните регламенти, известни като Таксономия на ЕС.

Европейската комисия (ЕК) има срок до февруари да предостави отговор на екологичните организации, в противен случай последните заплашиха да отнесат случая до Съда на ЕС.

„Газът е основна причина за климатичния и икономически хаос, а все още няма решение на проблема с ядрените радиоактивни отпадъци и рискът от ядрени аварии е твърде значителен, за да бъде пренебрегнат“, изтъква Ариадна Родриго, активист от „Грийнпийс“. „Този фалшив зелен етикет е несъвместим със законите на ЕС за околната среда и климата“, добавя тя.

Екологичните групи не приемат насочването на пари към нови газови проекти, което, макар и при наличието на строги условия, не е съвместимо с целта на ЕС за климатичен неутралитет, залегнала в законодателството и в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Неправителствените организации твърдят, че това ще ощети финансово възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Greenpeace изрично обръща внимание на отпадъците от производството на ядрена енергия, както и дългото време за изграждане на нови ядрени съоръжения.

Миналата седмица пет организации с нестопанска цел обявиха, че ще напуснат Платформата на ЕС за устойчиво финансиране, която предоставя технически съвети на ЕК, в знак на протест срещу таксономията.

Австрия и Люксембург също са в процес на предприемане на правни действия срещу решението, което ще влезе в сила от началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
v_tin
преди 1 година
До: zelka007Хахахах, брато ти да не работиш при рачков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
v_tin
преди 1 година
Много ми е интересно тези на какво топлят и с какво си светят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: onezero007 руските отрпеки сте по голямо злооо, хубавото е че ви се вижда края ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 1 година
До: zelka007https://***.youtube.com/watch?v=qqvSBBa9k1o Къщички в снега се гушат, а коминчетата пушат Сякаш баби са запрели пухкави къдели :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: onezero007 ... зло , зло колко да е зло ?! Дърдорите всички , ама като излезеш вечер можеш да видиш звезди на небето в промишлените центрове на ЕС , а в поднебесната кинкалерия не можеш да видиш съседния блок понякога от смог ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
onezero007
преди 1 година
зелените екоталибани са най-голямото зло, тия ще заровят ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още