IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция прави формално предложение за придобиването на EDF до края на месеца

Офертата ще бъде подадена до френския регулатор на финансовите пазари

19:40 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френското правителство се очаква да отправи формално предложение до края на месеца за придобиването на енергийното дружество EDF след леко забавяне поради сложността на изчистване на офертната цена, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Министерството на финансите на Франция заяви през юли, че планира да подаде оферта за национализиране на финансово затруднената енергийна група в началото на този месец, но все още не е подало такова предложение.

Сега се очаква официална оферта да бъде подадена до AMF, френския регулатор на финансовите пазари, до края на месеца, вероятно дори и по-рано.

EDF, която е в процес на преразглеждане на своето ръководство и управление, издаде петото си предупреждение относно печалбата за годината в четвъртък и сега очаква по-слабото производство да изтрие 29 млрд. евро от приходите ѝ за 2022 г.

Бързо променяща се регулаторна среда, безпрецедентният брой прекъсвания на ядрените реактори, съчетани с факта, че има твърде малко компании, с които EDF може да се сравни за оценка, са някои от проблемите, пред които се сблъсква финансовото министерство при изчисляването на офертата.

EDF преразглежда своето ръководство, тъй като главният изпълнителен директор Жан-Бернар Леви, който ръководи компанията от 2014 г., се оттегля.

Междувременно редица акционери на EDF настояват за по-висока офертна цена, като твърдят, че е несправедливо да се иска от тях да платят сметката за решението на правителството да предпази потребителите от рязко нарастващите цени на енергията, политика, за която EDF предяви правен иск за обезщетение от 8,3 млрд. евро от страна на държавата.

В сряда министър-председателят на Франция Елизабет Борн обяви, че увеличението на френските цени на електроенергията за домакинствата ще бъде ограничено до 15% през следващата година в опит да се справи с растящите сметки за енергия след инвазията на Русия в Украйна и ускоряващата се инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още