IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поевтинява, докато Европа напредва с нагнетяването на суровината в хранилищата

Пазарът на газови фючърси отразява ангажимента на страните в региона да намерят решение на покачващите се цени на енергията преди отоплителния сезон

11:52 | 16.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на природния газ, търгуван в Европа, се понижават в петък, заличавайки ръстовете от предходните дни тази седмица, докато Европейският съюз (ЕС) търси консенсус между страните членки относно плановете за облекчаване на една от най-сериозните енергийни кризи в региона, съобщава Bloomberg.

Газовите фючърси поевтиняват с 3,9% към 10:45 ч. българско време, след като се сблъскаха със силна волатилност от началото на септември насам. Запълването на европейските газохранилища преди отоплителния сезон и осигуряването на алтернативи на руските доставки на газ насочват цените на „синьото гориво“ в посока надолу след отчетените през август рекордно високи стойности.

Политиците в Европа се стремят да подсигурят своите страни преди зимата на фона на рекордно ниския износ на газ от Русия.

Тази седмица Европейската комисия (ЕК) предложи редица мерки, които да спомогнат за намаляване на въздействието на високите цени на енергията върху потребителите. Планът включва набиране на 140 млрд. евро от печалбите на енергийните компании, както и задължителни ограничения върху пиковото търсене на електроенергия и повишаване на ликвидността. Всички промени трябва да бъдат одобрени от държавите членки.

„Изглежда, че сега пазарът възприема позиция на изчакване“, коментира Оле Хансен от Saxo Bank A/S. „Газът се търгува при цена от близо 200 евро, ниво, което е достатъчно високо, за да осигури продължаващо забавяне на търсенето“, добавя той.

Междувременно енергийната криза започва да оказва влияние върху по-широката икономика. Германия е в напреднали преговори за национализирането на Uniper SE и още две други компании, които внасят газ, за да предотврати срив на енергийния пазар.

Цените на електроенергията за 2023 г. в Германия за първи път надвишиха 1000 евро за мегаватчас.

Цената на газовите фючърси преобърна спадовете през седмицата в ръстове, докато Европа се опитва да облекчи енергийната криза. Източник: Bloomberg Цената на газовите фючърси преобърна спадовете през седмицата в ръстове, докато Европа се опитва да облекчи енергийната криза. Източник: Bloomberg

Полша обяви таван на цените на електроенергията, докато Франция се стреми да ограничи търсенето на енергия с 10%. Великобритания е готова да разговаря с производителите на енергия в опит да ограничи цените на едро за нисковъглеродна енергия.

Чехия, която е ротационен домакин на председателството на Съвета на ЕС, свика извънредна среща на енергийните министри на блока на 30 септември, за да постигнат споразумение относно енергийните цени преди зимата.

"Определено е проблематично да включим енергията в 7-ия пакет санкции, защото има правило, което се спазва - наказателните мерки трябва да имат по-голям ефект върху Русия, отколкото върху държавите, които ги налагат. Има държави в Европа, които не могат да се отърват от енергийната зависимост от Русия, дори и да работят усилено за това. Трябва да имаме това предвид", заяви чешкият премиер Фиала.

На енергийна конференция в Норвегия изпълнителният директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол заяви, че Русия вероятно ще започне да изгаря по-големи количества природен газ през следващите месеци, тъй като хранилищата ѝ вече са пълни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
А Бащицата искаше да направят газова централа в беляНЕ , захранвана от могъщият и надежден севернонигерийски газодоставчик ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още