IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да намери пазари за половината от отхвърления от ЕС петрол

Руски компании вече пренасочват товари към Азия, тъй като европейски купувачи вече доброволно се отказват от руски петрол

19:30 | 16.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия може да намери нови пазари за около половината от износа си на суров петрол, който ще бъде забранен от ЕС от декември, съобщава компанията за енергийни данни Kpler, цитирана от Bloomberg.

Индонезия, Пакистан, Бразилия, Южна Африка, Шри Ланка и някои страни в Близкия изток може заедно да купуват 1 млн. барела дневно суров петрол от Русия тази зима, сочи анализът на Kpler. Европа остава ключов пазар за руските петролни производители. Графика: Bloomberg LP Европа остава ключов пазар за руските петролни производители. Графика: Bloomberg LP

Петролната индустрия в Русия, която съставлява около 10% от световния добив и е ключов източник на приходи за Кремъл, вече е изправена пред значителни санкции след нашествието на страната в Украйна. Страните членки на ЕС продължават да купуват известно количество петрол от Русия, но през декември ще забранят по-голямата част от вноса на уралски суров петрол, последван от забрана върху петролните продукти от февруари.

Това може да намали петролния добив на Русия с близо 2 млн. барела дневно спрямо нивата преди нашествието, ако потоците не бъдат пренасочени другаде, счита Международната агенция за енергия.

Руските компании вече пренасочват товари към Азия, главно към Индия и Китай, тъй като някои европейски купувачи доброволно се отказват от руския петрол. Това се отразява на цените, като уралският петрол се търгува с големи отстъпки спрямо световните бенчмаркове.

Пренасочване на световните петролни потоци може частично да измести износа от страните членки на ОПЕК+. В Индонезия, „една от основните кандидатки за изместване е Нигерия“, а в Пакистан „няма да се изненадаме да видим по-малки потоци от арабски суров петрол“ от Саудитска Арабия, отбелязва Kpler.

Близкият изток, който може да поеме 500 хил. барела дневно руски суров петрол тази година, може да пренасочи използван преди това вътрешно петрол към износните пазари, пише компанията.

„Страните от региона може да се изкушат да използват уралски петрол в рафинериите и да позволят на сортове като арабския суров петрол да текат свободно в Азия“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още