IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия готви пакет в подкрепа на домакинствата за 16 млрд. евро заради скъпата енергия

Според някои икономисти обаче мярката може да доведе до допълнително ускоряване на инфлацията

10:26 | 20.09.22 г.
Амстердам, Нидерландия. Снимка: Bloomberg L.P.
Амстердам, Нидерландия. Снимка: Bloomberg L.P.

Нидерландия ще обяви пакет от около 16 млрд. евро в подкрепа на домакинствата, като финансовата министърка Сигрид Кааг се опитва да облекчи тежестта от рязкото покачване на цените на енергията и цялостната инфлация, съобщава Bloomberg.

Кааг, която е първата жена финансов министър на Нидерландия, ще представи плана в 16 ч. българско време в Хага. Дискусиите между коалиционните партньори относно фискалните планове на кабинета бяха помрачени от данните за рекордния спад в покупателната способност на гражданите на страната след руската инвазия в Украйна.

Като част от плана правителството ще повиши минималната работна заплата с 10%, ще намали енергийните такси и ще обяви целеви субсидии за домакинства с по-ниски доходи, изтъкват източници, запознати с въпроса. Пакетът ще се финансира чрез комбинация от мерки: данъкът върху печалбите на малките и средни предприятия ще се увеличи от 15% до 19%, за да се наберат 1,5 млрд. евро, данъкът върху непредвидените печалби върху компаниите, добиващи петрол и газ, ще генерира около 2 млрд. евро през 2023 г., а останалата част от финансирането ще дойде предимно от по-високи приходи от газ от находището край Гронинген.

Правителството също търси начини за прилагане на таван на цените на енергията и разширяване на обхвата на планирания данък върху неочакваните печалби, след като миналата седмица председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен предложи ограничение за целия ЕС от 180 евро за мегаватчас и увеличаване на данъка върху печалбата за енергийните компании. Министърът на енергетиката и климата на Нидерландия Роб Йетен заяви в неделя, че иска да „задължи компаниите да предлагат и дългосрочни договори“, за да предпазят потребителите от спираловидните цени на енергията.

Някои икономисти предупреждават, че пакетът на нидерландското правителство може да ускори инфлацията. Все още няма сериозни проблеми с плащането на сметките за енергия сред холандските домакинства, така че планът може да доведе до по-високи потребителски цени, посочва Сандра Филипен, старши икономист в държавния кредитор ABN Amro.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още