IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия задейства плана за официално анексиране на окупирани украински области

Резултатът от референдумите ще бъде необратим, заяви Дмитрий Медведев

17:08 | 20.09.22 г. 15
Референдумите в Луганска и Донецка област ще се състоят от 23 до 27 септември. Снимка: EPA/БГНЕС
Референдумите в Луганска и Донецка област ще се състоят от 23 до 27 септември. Снимка: EPA/БГНЕС

Донецка и Луганска област, контролирани от Москва територии в Източна Украйна, обявиха планове да проведат референдум за присъединяване към Русия по-късно тази седмица, а съюзник на президента Владимир Путин заяви, че гласуването ще промени завинаги геополитическия пейзаж в полза на Москва, предава Ройтерс.

Ходът, който ще доведе до сериозна ескалация на конфликта на Москва със Запада, е предприет след обрат на бойното поле в Североизточна Украйна в ущърб на Русия и докато Путин обмисля следващите си стъпки в близо седеммесечния конфликт, който предизвика най-сериозния разрив между Изтока и Запада от кубинската ракетна криза през 1962 г.

Подкрепяните от Русия самопровъзгласили се Луганска и Донецка народни републики съобщиха, че планираните референдуми ще се проведат от 23 до 27 септември.

В публикация в социалните мрежи, адресирана до Путин, ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин заяви: „Моля ви възможно най-скоро в случай на положително решение на референдума, в което не се съмнявам, да обмислите Донецката народна република да стане част от Русия“.

По-рано във вторник назначени от Русия ръководители в южната област Херсон, където силите на Москва контролират около 95% от територията, заявиха, че също са решили да проведат референдум. Проруските власти в част от Запорожка област в Украйна също се очаква да последват примера.

Украйна и САЩ заявиха, че тези референдуми ще бъдат незаконна измама и дадоха ясно да се разбере, че те и много други страни няма да признаят резултатите.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност, каза преди съобщенията, че резултатът от подобно гласуване ще бъде необратим и ще даде на Москва, разполагаща с най-големите запаси от ядрени оръжия в света, картбланш да защитава териториите, които ще счита за законно свои.

„Навлизане в руска територия е престъпление, което ни позволява да използваме всички сили за самоотбрана. Затова Киев и Западът се страхуват толкова от тези референдуми“, написа Медведев в Телеграм.

Никой бъдещ руски лидер няма да може конституционно да обезсили резултатите от референдумите, допълни той.

Вячеслав Долодин, председател на Държавната дума, долната камара на руския парламент, заяви, че камарата му ще подкрепи присъединяването на двете области към Русия, ако те гласуват за това.

Досега Вашингтон и Западът внимаваха да не доставят на Украйна оръжия, които биха могли да се използват за обстрелване на руска територия, а интерпретацията на Медведев на правното значение от гледна точка на Москва на фактическото анексиране звучи като бъдещо предупреждение към Запада, отбелязва Ройтерс.

„Те (референдумите) напълно ще променят вектора на развитие на Русия за десетилетия. И то не само на нашата страна. Геополитическата трансформация на света ще бъде необратима, след като новите територии бъдат присъединени към Русия“, отбеляза Медведев.

Не е ясно как ще се проведат референдумите, като се има предвид, че руските и подкрепяните от Русия сили контролират само около 60% от Донецка област, а украинските сили се опитват да си възвърнат Луганск.

Проруски ръководители заявиха преди време, че референдумите може да се проведат по електронен път. Ходът се предприема осем години, след като Русия анексира Крим от Украйна.

Контраофанзива в Луганск

Референдумите бяха обявени, след като Украйна съобщи, че войските ѝ са си възвърнали селището Билогоривка в Луганска област и се готвят да си върнат цялата провинция, която досега беше напълно окупирана от руските сили.

Видеа в социалните мрежи, чиято достоверност не е потвърдена, показват украински военни в селището, на десет километра западно от град Лисичанск, който беше овладян от руските сили след седмици на боеве през юли.

„Ще воюваме за всеки сантиметър“, написа губернаторът на Луганск Сергий Гайдай в Телеграм. „Врагът подготвя отбраната си. Затова няма просто да влезем“, допълни той.

Русия обяви установяването на пълен контрол върху Луганск и съседната провинция Донецк за основни цели на т. нар. „специална военна операция“ в Украйна, като твърди, че рускоговорещото население там е преследвано и дори обстрелвано от силите на украинското правителство. Киев отрича тези твърдения.

Украинските сили започнаха да навлизат в Луганск, след като изтласкаха руската армия от североизточната провинция Харков в светкавична контраофанзива този месец.

„Окупаторите явно са в паника“, заяви украинският президент Володимир Зеленски в телевизионно изявление късно в понеделник и допълни, че сега е съсредоточен върху бързото освобождаване на областите.

Украинският президент намекна също, че ще използва видео обръщение към Общото събрание на ООН в сряда, за да призове страните да ускорят доставките на оръжия и помощи за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
До: Zlato Разбрах, имаш фетиш към топките на Урсула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: GiRo ... Цялата групичка антиваксъре-газовици са женомразци , и за да не ги припознаем като латентни (цензура) постоянно говорят за доминиране , топки , гейpoпа и пр. мъжествени кръчмарски изявления ... вписват се в образът на типичният поддръжник на крадците на съдомиялни машини ... Те мразят и Ангела Меркел , Сана Марин , Джасинда Ардън ... и пр. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: GiRoОпределено. Тя се оказа с по-големи топки от Шолц и Макрон, но може би защото е германка :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
До: Zlato Фетиш към Урсула ли имаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
До: sssaaa Нищо не е ясно, а и не можем само с ядрено оръжие да плашим. В противен случай да се готвят следващите, които Русия си припознаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
До: GiRoАко Урсула и Шолц ни поведат, тръгвам веднага. Току виж съм намазал някоя малка диамантена мина. Може и златна. Хвърлил съм око на една, две. Ще го обсъдя с Уесли ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 13
sssaaa
преди 1 година
Явно този ход на Русия е за да може официално да:- ползва тактическо ядрено оръжие;- обяви официално война за да защити новите си територии.То така много лесно, обявяваш една област за Руска и после я браниш с ядрено оръжие. Не ми изглежда много справедливо, но историята се пише от победителите, а тук той е ясен и няма да има отстъпки и мир, докато не получи това за което е тръгнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
До: Zlato Те си ги тупат и без нас. Ти ще отскочиш ли да им помогнеш малко? Или само си драскаш тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 12
Zlato
преди 1 година
До: GiRoНямам идея. Не познавам такива. Както виждаш, ако виждаш де. Говоря за нас срещу тях. Ще ходим ли да тупаме руснаците или ще се крием зад кашоните. Както обикновено ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Злати, абе що на всеки русороб само оръжие, насилие и войни са му у главо? Някаква патология ли имате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още