IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се готви за референдуми в окупирани градове в Донбас

Бюлетините за Херсон вече са отпечатани, предупреждават украинските власти

19:30 | 28.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Още през март жителите на Херсон се опасяваха, че Русия подготвя референдум, с който градът да заяви своето желание да се присъедини към Руската федерация, пише АР. Сега Херсон е в ръцете на руските военни, които обикалят по улиците.

"Войниците патрулират тихо, не стрелят по хората на улицата", разказва жител на града пред агенцията. Усещането е, че руската армия иска да внуши, че са в града с мир, че иска да освободят хората, сочат коментарите на местните хора.

Властите в Украйна отдавна предупреждават, че провеждането на референдуми в Донбас са червена линия, която означава край на мирните преговори с Русия. Един от съветниците на украинския президент Олексей Арестович коментира, че това не спира Кремъл и очакванията са, че на 15 май в града ще се проведе референдум за провъзгласяване на Херсонска народна република.

Това е малко плашещо, признават хората в града, но и допълват, че няма паника и всички се опитват да си помагат един друг. Само много малка част от жителите на Херсон наистина искат да бъде установен руски контрол, смятат местните жители. Нещо повече - никой не иска градът да бъде част от Руската федерация.

Животът в Херсон е далеч от нормалния си ритъм, дори и след окупирането му от руските войски. Достъпът до града е блокиран, липсват медикаменти, хранителни продукти и парични средства, а заради проблеми в комуникационните мрежи банковите карти не работят винаги. Властите в Киев се опасяват, че градът е изправен пред хуманитарна катастрофа.

Местните разказват, че достъпа до украинските телевизии е блокиран, но за сметка на това в града вече се излъчват програмите на руските телевизии.

Хората в Херсон смятат, че руските войници няма да се опитат да унищожат града или да тероризират населението, както направиха на други места - в Буча и Мариупол, защото целта им е да бъде проведен референдумът за създаването на Херсонската народна република. Според омбудсмана по хуманитарните въпроси на Украйна Людмила Денисова  бюлетините дори вече са отпечатани и допитването ще се проведе до дни.

В края на миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски предупреди жителите на Херсон да не дават свои данни на руските военни по никакъв повод. Според него те могат да бъдат използвани за фалшифициране на резултатите от "псевдореферендумите", както ги наричат в Киев, които Русия се кани да проведе в Донбас.

В Москва не коментират планове за провеждане на допитвания в източните региони на Украйна, допълва АР. По-рано тази седмица зам.-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко каза, че не е получавал подобни предложения.

Но историята кара Украйна да бъде нащрек - с подобен референдум през 2014 година Русия едностранно анексира Крим. Тогава 97% от гласувалите поискаха полуостровът да стане част от Руската федерация.

Сега в Херсон са притеснени, че историята ще се повтори. В началото на седмицата руските военни свалиха украинския флаг от кметството в града и смениха кмета със свой представител.

Един от руските генерали коментира преди дни, че стремежът е да бъде взет пълен контрол над южната част на Украйна, където се намира основната част от рускоезичното украинско население. По този начин Русия ще получи коридор и до Приднестровието, където също се чуват "притеснителни сигнали" за рускоговорящото население, коментира ген. Рустам Минекаев.

Херсон е цел със стратегическа важност, защото дава широк контрол над региона. Оттам може да започне мощна офанзива към другите градове в Южна Украйна, включително и Одеса и родния град на Зеленски Криви рих. Окупацията на града дава и достъп и до Крим, чиито чието водоснабдяване беше спряно след анексацията през 2014 година.

В околностите на Херсон обаче ситуацията не е толкова спокойна, разказва още АР. В съседните населени места често се водят боеве, руските военни отвличат представители на местните власти и журналисти. Според много анализатори в Източна Украйна вече няма настроения за присъединяване към Русия и Москва ще бъде изправена пред партизанска война, ако опита да присъедини тези региони.

Реално и сега в Херсон често има протести срещу военните, които се разпръскват със сълзотворен газ. Хората в града започват да отказват да говорят на руски,  който често е първият им език.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Доста лъжи в статията. Да, не смеят да кажат, че злите руснаци убиват хора по улицата, защото окончателно ще станат за смях. Но истината е, че там също както в Мелитополь животът си върви нормално, магазини и пазари работят, руснаците дават хуманитарна помощ на нуждаещите се. Хората са спокойни. Явно пaлякът не разбира, че е късно ТОЙ да поставя червени линии. Впрочем на него не му пука, скоро ще е гордо милиардерче за сметка на злочестият си народ. Вместо да се опита да спаси каквото е останало от държавата си, той е готов да я дозаличи. Украйна можеше да си запази не само южните територии, но и Донбас, ако пaлякът просто спазваше Минските споразумения. Сега е най-добре да се навие на референдум и да се моли, че хората в поне част от териториите ще се подлъжат да останат в скaпаната му държава. А и поне Одеса да запази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Не разбирам. Нали копейките твърдяха,че най-голяма страна на планетата няма нужда от нови територии. Цялата операция е да се убиват 800 нациста от Азов? Копейки, какво стана? Моля, дайте нови опорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още