IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният секретар на САЩ ще посети Киев на 24 април

Доставките на оръжие се ускоравят и украинските военни могат да опитат да върнат окупираните територии, заяви украинският президент по време на брифинг

21:14 | 23.04.22 г.
<p>
	<em>Володимир Зеленски. Снимка: President.gov.ua</em></p>

Володимир Зеленски. Снимка: President.gov.ua

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната на страната Лойд Остин ще посетят Киев на 24 април, анонсира украинският президент Володимир Зеленски по време на пресконференция, която се проведе в станция на метрото  в украинската столица в присъствието на журналисти от местни и международни медии.

Основната тема на разговорите ще бъде доставката на оръжия - ще поискаме тежко въоръжение, коментра още Зеленски и допълни, че лидерите, които посещават страната не могат да идват с "празни ръце" в този момент. В последните седмици ситуацията с оръжията се подобрява и затова и Украйна ще се опита да си върне окупираните от Русия територии.

Зеленски беше категоричен, че не търси оръжие от държавите, които нямат излишно. 

"Моята позиция като президент е - всичко, което те (руските войски - б.р.) окупираха, всичко ще си върнем", заяви Зеленски и допълни, че не става въпрос за осем години, визирайки началото на военните действия през 2014 година.

"Всичко е въпрос на оръжие, ако имаме достатъчно, ще започнем да си връщаме окупираните територии", категоричен беше Зеленски и допълни, че в последните дни украинските военни правят именно това и започват да връщат контрола над малки населени места в Донбас.

Той отбеляза, че при своята окупация на Крим и в Донбас Русия не е направила нищо, за да бъде животът на хората там по-добър.

На въпрос дали смята, че Русия може да използва ядрено оръжие в този конфликт, украинският президент заяви, че това може да стане, само ако бъде изгубена връзката с реалността. "Ако властта в Руската федерация не загуби връзката с реалността и адекватността, тя няма да използва ядрено оръжие. Може ли да стане? Може. Вярвам ли, че ще стане? Честно казано, не ми се иска да вярвам", заяви той.

Украйна няма да се предаде, обясни още Зеленски и допълни, че въпросът за нацизма на украинците вече не стои на дневен ред. Сега на дневен ред е терминът "рашизъм", който ще се включи в учебниците и бъде изучаван в училищата.

Източник: President.gov.ua

Не разглеждаме вариант нашите партньори да не доставят обещаното оръжие, защото нямаме друг шанс. Другото означава да нямаме държава, да няма украинци, категоричен беше още украинският президент. Тази война не може да бъде сравнена с друга и в нея основната роля е на ракетите и артилерията. Технологии като дроновете "Байрактар", които са съвместна разработка между Турция и Украйна, са само помощни, те не могат да повлияят на резултата.

Володимир Зеленски заяви по време на брифинга, че е готов да се срещне със своя руски колега Владимир Путин. На въпрос дали е съгласен това да стане в Турция, той коментира, че това е "въпрос към другия Владимир".

Нямам право да се страхувам и да отказвам среща с Путин - на нея по дипломатичен път могат да бъдат намерени решения на всички проблеми, категоричен беше украинският президент. "Да се страхувам просто нямам право - украинците показаха, че не се боят от нищо и спират танковете с голи ръце", заяви той и допълни, че "тази война може да бъде приключена само от този, който я е започнал".

Основният въпрос, който Зеленски желае да обсъди с Путин е териториалната цялост на Украйна. "Как ще живеят хората в нашия, украински Донбас, как ще живеят хората в нашия, украинско Крим. Къде и в коя точка ще се договорим и дали въобще можем?", каза още той.

Турция се доказва като лидер в региона по отношение на опитите да бъде намерен мирен изход от ситуацията, смята украинският президент.

Украйна обаче ще се изтегли от мирните преговори, ако бъде проведен "псевдореферендум" за независимост в Херсон или защитниците на Мариупол бъдат избити, категоричен беше още украинският президент.

Ден преди Великден Русия обстреля със седем ракети Одеса, за който руснаците твърдят, че е любимият им град, посочи още Зеленски по повод очакванията си за преговори в близките дни. По време на този обстрел е загинало 3-месечно бебе, което към началото на военните действия в Украйна е било на месец.

Украинският президент повтори своите опасения, че Русия опитва да "прокара коридор" към Молдова и се готви за следващата си цел в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още