IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски предупреди, че Русия ще нападне и други страни след Украйна

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще се срещне с Путин и Зеленски следващата седмица

10:37 | 23.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Liesa Koppitz-Johanssen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Koppitz-Johanssen/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че нашествието на Русия в страната му е само началото и че Москва цели да завладее други страни, след като руски генерал заяви, че страната иска пълен контрол над Южна Украйна, предава Ройтерс.

„Всички страни, които като нас вярват в победата на живота над смъртта, трябва да се борят с нас. Те трябва да ни помогнат, защото ние сме първи на линията. А кои ще са следващите?“, каза Зеленски във видео обръщение късно в петък.

Рустам Минекаев, заместник-командир на централния военен окръг, заяви, цитиран от руските държавни осведомителни агенции, че пълен контрол върху Южна Украйна ще даде на страната му достъп до Приднестровието, отцепническа част от Молдова, окупирана от Русия в западната част на страната.

Това ще откъсне цялото крайбрежие на Украйна и ще означава, че руските сили ще се придвижат стотици километри на запад след големите украински крайбрежни градове Николаев и Одеса.

Съобщението беше едно от най-подробните за амбициите на Москва в Украйна и показва, че Русия не планира да ограничава офанзивата скоро.

Според украинското министерство на отбраната коментарите за Николаев показват, че Русия вече не крие намеренията си.

Сега Москва „призна, че целта на „втората фаза“ от войната е не победа над митичните нацисти, а просто окупация на Източна и Южна Украйна. На това му се казва империализъм“, допълни министерството в Twitter.

Но въпреки амбициозните цели на Русия и твърденията, че е превзела Мариупол, силите ѝ не са постигнали големи победи в последните 24 часа, съобщи в събота британското военно разузнаване.

Украинските контраатаки продължават да осуетяват усилията на Москва, а ожесточени сражения провалят руските опити за овладяване на ключови пристанищни градове, което не позволява напредването им в Донбас, съобщи министерството на отбраната в редовния си бюлетин, публикуван в Twitter.

Външното министерство на Молдова съобщи, че е повикало посланика на Москва в петък, за да изрази „дълбоко притеснение“ заради изявленията на генерала. Молдова е неутрална, допълни министерството. Миналия месец страната кандидатства за членство в ЕС, като очерта прозападен курс, ускорен от нашествието на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа коментар дали Русия е разширила целите си или как Москва вижда политическото бъдеще на Южна Украйна.

В момент, когато американският държавен секретар Антъни Блинкен се срещаше с украинския премиер Денис Шимал във Вашингтон, Зеленски заяви, че съюзниците най-сетне доставят оръжията, които е поискал Киев.

В четвъртък американският президент Джо Байдън разреши допълнителна военна помощ за 800 млн. долара за Украйна, включително тежка артилерия, боеприпаси и дронове. В петък Канада предостави още тежка артилерия на Украйна.

Високопоставен представител на ЕС заяви, че следващите няколко седмици ще бъдат решаващи. „Вероятно ще видим значително повишаване на интензивността на руските военни нападения на изток“, каза той.

Украинската армия съобщава, че Русия продължава офанзивата на изток в опит да установи пълен контрол над Донецка и Луганска област и да си осигури сухопътна връзка с Крим.

Руският сили са установили и частична блокада на Харков, става ясно от информация на Генералния щаб на украинската армия, публикувана в събота сутринта.

В Женена ООН съобщи, че има нарастващи данни за руски военни престъпления, включително безразборен артилерийски обстрел и произволни екзекуции. Организацията допълни, че Украйна също изглежда е използвала оръжия по безразборен начин.

Русия отрича да атакува цивилни и твърди, без доказателства, че признаците за жестокости, извършени от нейни военни, са фалшиви. Украйна заяви преди време, че ще наказва войници, за които се установи, че са извършили военни престъпления.

Русия заяви, че е блокирала хиляди украински военни, укрепени в огромен металургичен завод в Мариупол, основното пристанище в Донбас, ден след като президентът Владимир Путин заяви, че армията няма да се опитва да ги елиминира.

Путин обяви победа в града след близо двумесечна блокада. Руската част на Мариупол местни жители се осмелиха да излязат навън тази седмица на фона на овъглени жилищни сгради и разрушени автомобили.

Украйна счита, че десетки хиляди цивилни са загинали при обсадата на града от Русия и твърди, че 100 хил. цивилни все още са там и се нуждаят от пълна евакуация.

В петък украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че „има възможност“ за отваряне на хуманитарен коридор в Мариупол в събота.

Генералният секретар на ООН Антонио Гугериш ще посети Москва във вторник, за да се срещне с Путин и да обсъдят спешно установяване на мир в Украйна, заяви негов говорител. Той добави, че след това Гутериш ще се отправи към Киев за разговори със Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още