IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са най-големите донори на военна помощ за Украйна?

САЩ отпускат най-голяма подкрепа в стойностно изражение, а Естония - като дял от БВП

23:14 | 22.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Униан</em></p>

Снимка: Униан

Правителството на САЩ се е ангажирало да предостави най-голяма военна помощ на Украйна от началото на руската инвазия до 27 март.

Това показват данни, анализирани от Statista.com.

За периода Вашингтон е обещал на Киев да предостави военна помощ за почти 4,8 млрд. долара, според инструмент за проследяване на подкрепата за Украйна, изготвен от Института за световна икономика в Кил. Тази стойност ще се увеличи, тъй като Белият дом подготвя друг сериозен пакет в подкрепа на страната. Новият кръг на финансиране ще увеличи военната помощ на САЩ за Украйна с още 1,6 млрд. долара.

На второ място е Естония с много по-малка сума – 240 млн. долара за дадения период. Стойността обаче възлиза на 0,8 процента от БВП на страната. Това е много повече в относително изражение от която и да е друга страна, дори когато се комбинират военни, финансови и хуманитарни ангажименти.

Комбинираният ангажимент на САЩ за около 8,3 млрд. долара хуманитарна и военна помощ възлиза на приблизително 0,04 процента от БВП на страната.

Следващите най-големи донори на военна помощ за Украйна са Обединеното кралство, Италия, Швеция и Германия.

Полша – една от съседките на Украйна, се появява по-надолу в списъка, като обещава малка военна помощ за страната. Варшава обаче концентрира вниманието си върху финансовата помощ с около 900 млн. долара. Така страната е вторият по големина общ донор за Украйна след САЩ.

Инструментът за проследяване на подкрепата за Украйна на IfW Kiel систематично записва стойността на подкрепата, която правителствата на 31 западни държави са обещали на страната от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. Военна, финансова и хуманитарна помощ, която е публично известна, се записва в базата данни.

донори донори

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още