IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел подготвя шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна

Мерките ще бъдат представени на страните от ЕС през следващата седмица, според дипломати

21:51 | 22.04.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Брюксел подготвя шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Очаква се мерките да бъдат представени на страните от Европейския съюз (ЕС) в началото на следващата седмица, според дипломати, цитирани от Politico.eu.

Новият пакет трябва да включва някаква форма на забрана за внос на руски петрол и може също да е насочен към повече руски банки, които да бъдат изключени от международната система за плащания SWIFT, казват източниците на медията.

Войната в Украйна се проточва и нарастват исканията към лидерите на ЕС да прекратят жизненоважния поток от приходи за Кремъл, който идва от доходоносния енергиен сектор на Русия, особено износа на петрол и газ, посочва медията.

В предишните пакети от ограничителни мерки ЕС забрани вноса на руски въглища от август и изключи няколко руски банки от SWIFT в опит да засили икономическия натиск върху Москва.

Появяват се обаче все повече доказателства за зверства, извършени от руските сили в Украйна, заради което западните правителства засилиха военната подкрепа за Киев и решиха да затегнат санкциите срещу режима на руския президент Владимир Путин.

Големи руски банки като Газпромбанк и Сбербанк са все още изключени от санкциите, тъй като участват в енергийни трансакции. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен коментира пред германския вестник Bild в неделя, че новите санкции вероятно ще засегнат Сбербанк, най-голямата банка в Русия.

Дипломат от ЕС очаква Комисията да се насочи към всички руски банки, включително Газпромбанк.

Някои държави от блока, особено балтийските страни, настояват за повече мерки за справяне с руските операции по дезинформация. Брюксел преди това забрани подкрепяните от Кремъл медии RT и Sputnik. Някои столици в ЕС смятат, че други руски медии също трябва да бъдат забранени, а други се опасяват, че подобна мярка може да има обратен ефект, защото този ход ще се използва от руската пропаганда.

Що се отнася до петрола, не е ясно колко бързо и всеобхватно ще бъде бъдещото поетапно спиране на вноса от Русия. Тъй като приходите от петрол и газ представляват критичен източник на финансиране за руската военна машина, санкциите срещу енергетиката се разглеждат като жизненоважна следваща стъпка за отговора на ЕС на инвазията в Украйна.

Страни като Германия и Унгария, които разчитат силно на руския внос на енергоносители, се опитват да смекчат предложенията. В Брюксел също продължава дискусия относно необходимостта от потенциални преходни периоди, за да се даде време на страните от ЕС да се подготвят за ембаргото.

Дипломат коментира пред медията, че очаква следващият пакет от санкции да бъде представен на страните от ЕС в понеделник. След това през седмицата той ще бъде обсъден от постоянните представители на страните членки и евентуално да бъде приет до петък.

Други обаче са по-предпазливи, като твърдят, че все още няма официално решение относно времевата рамка, въпреки че всички очакват някаква инициатива в началото на седмицата.

Междувременно Нидерландия официално обяви, че се отказва от руския газ и петрол до края на годината, предава БГНЕС. Според министъра чрез пестене на енергия и внос на втечнен природен газ (LNG) от други държави "Нидерландия ще може да замени целия руски газ до края на тази година". Кабинетът ще осе откаже и от руския петрол и въглища. "Вече не искаме да финансираме руската военна машина за сметка на нашите договори за газ и петрол", коментира министърът на климата и енергетиката на страната Роб Йеттен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Найс :) Както казват ЛЕВСКИ и БОТЕВ колкото по далеч от русия толкова по добре за БЪЛГАРИЯ :) Максимум 10-15% газ от *** ите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
GiRo
преди 2 години
"и трийсшести да подготви се тая ..." - Както казвате *** : "Поживьом увидим" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
GiRo
преди 2 години
"и трийсшести да подготви се тая ..."Както казвате *** : "Поживьом увидим" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
и трийсшести да подготви се тая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още