IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще позволи плащания към санкционирата "Газпромбанк" до 31 май

Лизензът позволява трансакции и с дъщерни дружества на кредитора

14:55 | 22.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания издаде временен лиценз, позволяващ плащания за природен газ, ползван в Европейския съюз, към санкционирания руски кредитор „Газпромбанк“ до края на май, пише Bloomberg.

През март президентът Владимир Путин нареди на „Газпромбанк“ да управлява всички трансакции за руския газ към т.нар. „неприятелски“ държави, което включва по-голямата част от Европа. В документ на Министерството на финансите на Обединеното кралство, публикуван в четвъртък, не се уточнява коя компания е кандидатствала за разрешение за работа с кредитора, който е санкциониран от Великобритания, но не и от ЕС.

Лицензът позволява трансакции с „Газпромбанк“ и нейните дъщерни дружества „с цел предоставяне на газ за ползване от Европейския съюз“, гласи документът. Това включва откриване и закриване на банкови сметки до изтичане на лиценза.

Путин заплаши да спре доставките на газ за купувачи, които не спазват указа от миналия месец, според който европейските клиенти трябва да открият две сметки – една в чуждестранна валута и една в рубли. „Газпромбанк“ ще отговоравя за обмяната на чуждестранната валута в рубли и прехвърлянето на парите към доставчика „Газпром“.

Повечето сметки за газ през април са дължими през май, така че все още има време клиентите да се адаптират, посочват руски представители.

Въпреки това ЕС, който получи около 40% от газа си от Русия миналата година, подсказа, че искането на Путин може да наруши санкциите, наложени на Москва след нахлуването в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 2 години
"байсеф" ще е капка в морето бедни и гладни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Ами сега такива са условията на путин, ЕС или приема или остава без газ за зимата...'' ИМА и други доставчици на газ- Италия вече си намери, Румъния си разработва свои, в БЪЛГАРИЯ имаме находище на газови хидрати/ метан/ в нашата акватория, което се изчислява на 407 ГОДИНИ БВП НА БЪЛГАРИЯ- защо да сме зависими от русия, вместо БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА да реализира профит от промишленият им добив и да сме 100 процента ЕНЕРГИЙНО НЕЗАВИСИМИ от русия, а.... Руснаците да си ядат руския газ и петрол- те вече ЗАГУБИХА ЕС пазар, китай ги настъпва по опашката, по силата на сибир до сега са преминали едва... 3.5 милиарда куб, м. руски природен газ- толкова, колкото е годишното потребление на България на руски газ- 3 милиарда куб.м., та- русия ЗАГУБИ и корпоративното ЕС доверие в себе си, и ЕС газов и петролов пазар- да отива да се договоря, с когото си иска, но ЗАД новата Стоманена завеса, издигната от цивилизованата част от европейския континент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
v_tin
преди 2 години
Въпреки това ЕС, който получи около 40% от газа си от Русия миналата година, подсказа, че искането на Путин може да наруши санкциите, наложени на Москва след нахлуването в Украйна. Ами сега такива са условията на путин, ЕС или приема или остава без газ за зимата, а байсеф изпраща 40000 работника в берлин на стачка за мангизи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още