IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания за криптовалута, олигарх и банка в нови санкции на САЩ срещу Русия

С новия списък от ограничения администацията на Байдън прави първи опит да удари руската индустрия с копаенето на виртуални валути

21:53 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Allison Dinner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Allison Dinner/Bloomberg

Американското финансово министерство съобщи в сряда, че разширява санкциите, като включва компании и хора, които помагат на Русия да смекчи последиците от наложените ѝ икономически наказания, предава CNBC.

Представители на финансовото министерство съобщиха, че сега то насочва санкциите си към руската търговска банка Транскапиталбанк, както и към мрежа от над 40 души, включително олигарха Константин Малофеев, който според министерството помага на Кремъл да заобикаля вълната от икономически наказания.

Администрацията на Байдън заяви също, че предприема ограничения срещу компании, които оперират в руската индустрия за добив на виртуални валути, включително Bitriver, която помага на страната да монетизира износа си и други природни ресурси.

„Финансовото министерство може и ще се насочи към хора, които избягват, опитват да избягат или помагат за избягването на американски санкции срещу Русия, тъй като те подкрепят жестоката война на Путин“, заяви заместник-министърът по тероризма и финансовото разузнаване Бриан Нелсън в прессъобщение.

„САЩ ще работят, за да гарантират, че санкциите, които налагаме в тясно сътрудничество с международните ни партньори, ще намалят възможностите на Кремъл да показва мощ и да финансира нашествието си“, допълни той.
Като руска частна банка Транскапиталбанк оказва помощ на Москва да избягва засичане и породени от санкциите ограничения чрез собствена интернет базирана банкова система TKB Business.

Тази система, според представители на финансовото министерство, е алтернативен комуникационен канал на мрежата SWIFT, включително за обработване на плащания в американски долари за санкционирани клиенти.

По-рано тази година САЩ, ЕС, Канада и Великобритания отрязаха достъпа на редица руски банки от финансовата мрежа SWIFT, един от най-силните ходове на Вашингтон до момента за изолиране на Русия от глобалния пазар и за осакатяване на икономиката ѝ.

Ходът на практика не позволява на Русия да комуникира безопасно с банки отвъд границите ѝ.

Съобщението в сряда е първи опит на администрацията на Байдън да нанесе удар на индустрията с копаенето на виртуални валути в страната.

Сред компаниите с наложени санкции от САЩ е Bitriver, основана през 2017 г., която оперира инсталации за копаене с хидроелектрическо захранване.

Службата за контрол на чуждестранни активи включи десет базирани в Русия подразделения на Bitriver в новата си вълна от санкции.

„Русия има сравнително предимство в добива на крипто заради енергийните си ресурси и студено време“, коментираха представители на американското финансово министерство. „Но добиващите компании разчитат на вносно компютърно оборудване и плащания във фиатни пари, което ги прави уязвими на санкции“, допълниха те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още