IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски генерал: Москва иска да поеме контрол върху цяла Южна Украйна

Все още не е ясно дали изявлението му отразява реалните цели на Кремъл

13:20 | 22.04.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руски генерал заяви, че Москва иска да разшири контрола си върху цяла Южна Украйна, включително върху пристанищата на Черно море, които са изключително важни за украинската икономика, пише Bloomberg.

Генерал-майор Рустам Минекаев, който е заместник-командир на Централния военен окръг на Русия, говори в Екатеринбург, където каза, че Кремъл иска да завземе цялата южна част на Украйна, както и източния регион на Донбас, предават руските държави агенции ТАСС и РИА Новости. Не е ясно дали изявлението му отразява официалните цели на Кремъл.

Русия иска да създаде сухопътен мост към Крим, за да повлияе на ключови аспекти на украинската икономика, включително големите черноморски пристанища, твърди Минекаев.

В крайна сметка Кремъл иска достъп до отцепилия се проруски Приднестровски регион на Молдова, който се намира северозападно от Одеса.

Последните украински бойци, останали в пристанищния град Мариупол в Донбас, се крият в огромен индустриален обект, който президентът Владимир Путин е наредил да бъде блокиран, а не щурмуван, предава Ройтерс. Мариупол се намира между области, държани от руски сепаратисти, и Крим, а завладяването му ще позволи на Русия да свърже двете области.

Киев се опасява, че достъпът на Москва до Приднестровието може да бъде използван като стартова площадка за нови атаки срещу Украйна. Страната заяви, че Русия е отхвърлила искането за прекратяване на огъня по време на православния Великден.

Междувременно украинският премиер Денис Шмихал каза, че възстановяването на Украйна ще струва 60 млрд. долара.

Украински транспортен самолет Ан-26 се е разбил по време на „технически полет“ в Запорожкка област в Южна Украйна днес. По данни на властите има един загинал и двама ранени в резултат на инцидента. Областната администрация твърди, че по предварителна и непотвърдена информация самолетът се е ударил в електрически стълб, в резултат на което двигателят се е запалил.

Избягване на трета световна война

НАТО трябва да избегне пряка военна конфронтация с Русия, която може да доведе до трета световна война, каза германският канцлер Олаф Шолц в интервю за Der Spiegel, след като беше попитан за провала на Германия в предоставянето на тежки оръжия на Украйна, предава още Ройтерс.

В обширно интервю Шолц посочва защо според него доставката на танкове може да доведе до ядрена война. По думите му няма списък с правила, който посочва кога Германия може да се счита за страна във войната в Украйна.

„Ето защо е още по-важно да обмисляме всяка стъпка много внимателно и да се координираме един с друг“, коментира той. „Избягването на ескалацията към НАТО е основен приоритет за мен“.

Според Шолц последиците от една грешка биха били огромни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
... и като се събуди, кво стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
защо вадиш генерални изводи на базата на руския пример и провал. основния им проблем е лошата организация и некадърност... на такива хора и бластери да им дадеш, пак нищо няма да направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Те и украинците така мислеха, ама им свършиха дроновете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
И както съм писал и преди тези танкови битки и глупости са пълна отживелица. Просто си представи в момента примерно 25 хиляди дрона тръгват и мятам мини бомби .... тези танкове са за миналия век :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Еми кой му е крив на *** лер ,че се хлъзна на дин ена *** ? Същата шапка му скроиха и през 80-те с една война в Афганистан, петролна криза с последващ спад на цената на петрола... един Буран и готово. Сега е абсолютно дежавю. Путин можеше спокойно да си управлява русия , да ореже кражбите на тези олигарси. Да развива технологиите (нямат нито един чип), да подобрява живота на средната класа и т.н. Изобщо за какво му е СССР ?!??! Той тази територия не може да овладее и е празна а иска още. Лаком г ъ з , глава затрива :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Александър Суворов - 60 водени битки и нито една загуба. По правило с 2 до 3 пъти по-малочислена армия от тази на противника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Руски генерал: Москва иска да поеме контрол върху цяла Южна Украйна === Поредната глупост на руски генерал. Или на "Работническо дело". Ако Рашата не поеме контрола на цялата територия на Украйна, във всяка останала част ще се повтори същото - наблъскване с наемници и ЧВК от всякъде и напомпване с оръжия. Щатският ВПК ще потрива доволно ръчички и ще брои пачки с парички. А будаллата Путин ще мисли, че е хванал Мойсей за шлифера. Половинчатите работи и фантасмагориите за показване на добро отношение към закоравелите лицемери доведоха до сегашното положение. Великите Суворов и Кутузов се въртят в гробовете си като пумпали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още