IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Мариупол: Животът на хората в града е в ръцете на Путин

Около 100 хил. души остават в разрушения град. Кметът призова за пълната им евакуация

11:32 | 22.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Кметът на Мариупол отправи нов призив за „пълна евакуация“ на южния украински град, който президентът Владимир Путин каза, че вече се контролира от руски сили, предава Ройтерс.

„Нуждаем се само от едно – пълна евакуация на населението. Около 100 хил. души остават в Мариупол“, коментира кметът Вадим Бойченко по националната телевизия.

Бойченко, който вече не е в Мариупол, не предостави никакви данни за сраженията в или около града, разположен на брега на Азовско море. Но заяви, без да разкрива подробности, че „подигравките“ на руските сили с хората, останали в Мариупол, продължават.

В интервю за Ройтерс Бойченко заяви, че само Путин може да реши съдбата на цивилните, които все още са в капан в Мариупол. Гражданите, които не успяха да избягат в последните два месеца на обсада и боеве, са под тежки бомбардировки, които ги оставиха без ток, парно и вода.

Бойченко заяви, че десетки хиляди жители на Мариупол са били убити. Бройката не може да бъдат проверена. Русия отрича да е нападала цивилни.

В четвъртък Путин заяви, че руските сили са „освободили“ Мариупол, което го прави най-големия град, попаднал в ръцете на руснаците от началото на това, което Москва нарича „специална военна операция“.

Редица украински бойци все още се намират в подземните бункери на металургичния завод „Азовстал“, заедно със стотици граждани, които живеят в ужасни условия, твърдят властите в Украйна.

Малък конвой успя да напусне града в сряда, като достигна контролирания от Украйна град Запорожие.

Вицепремиерът Ирина Верещук отделно сподели, че от петък страната не се опитва да създаде хуманитарни коридори за евакуирането на цивилни от украинските градове.

„Заради опасността по маршрутите днес, 22 април, няма да има хуманитарни коридори“, написа тя във Facebook. „До всички, които чакат да бъдат евакуирани: бъдете търпеливи, моля, изчакайте!“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още