IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът: Русия да не опитва още фиктивни референдуми и анексии по модела на Крим

Подобни опити няма да бъдат признати, каза германският канцлер Олаф Шолц

19:10 | 23.08.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Русия да не предприема мерки за анексии по модела на Крим и за фиктивни референдуми. Такова предупреждение отправиха към Москва редица западни лидери насред слуховете, че страната смята да направи това в различни окупирани региони в Украйна, пише БГНЕС.

Лидерите изпратиха видеообръщения към конференцията "Кримска платформа" в Киев, Украйна, на която лично присъстваха украинският президент Володимир Зеленски и полският му колега Анджей Дуда.

Кримският полуостров беше завзет и незаконно анексиран от Русия през 2014 г. след референдум, който масово беше оценен като нелегитимен.

Дуда заяви, че приглушената реакция на Запада на анексирането представлява "умиротворяване" на Русия, и добави, че в отношенията на Запада с Москва не може да има повече "обичайно поведение".

Анексирането на Крим през 2014 г. доведе до "явно влошаване на хуманитарната ситуация и на човешките права на полуострова", коментира и френският президент Еманюел Макрон, който обеща подкрепата от Европейския съюз (ЕС) за Украйна "в дългосрочен план".

Москва използва Крим като плацдарм (изходна точка - б. ред.) за нападения срещу Украйна, както и като "полигон за бруталните методи, които Русия сега прилага в другите окупирани части на Украйна", заяви на конференцията председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

"Путин планира да направи с части от Украйна, а дори и с цяла Украйна, това, което направи с Крим", смята британският премиер Борис Джонсън. По думите му страната планира "още анексии и още фалшиви референдуми".

От своя страна германският канцлер Олаф Шолц бе категоричен, че подобни опити няма да бъдат признати. "Всякакви фиктивни референдуми или други опити за промяна на статута на части от украинската територия никога няма да бъдат признати. Подобни стъпки изключват всякакви преговори", категоричен бе Шолц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Още да не ги опитва референдумите, ама по-късно ще може - нал тaка чичко Олаф? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
вметсо да лееете мозък, дайте оръжия.. а не обещания и те сами ще прекършат референдуми и т.н.т измишльотини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
data
преди 1 година
До: Alex SilverАко заспя и се събудя след сто години и ме питат, какво мисля, че става сега в Русия, аз ще отговоря: Пият и крадат". (М. Салтиков-Щедрин).Московия тайга, монголска, дива, зверска. (Алексей Толстой).Народ, който блуждае из Европа и търси какво може да се разруши, унищожи, ей така, само за развлечение. (Достоевски).Най-важният забележим успех на руския народ е неговата садистична жестокост. (Горки).Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят. (Тургенев). Комплексари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007Не е смахнат, ами смотан ... "Моята борба" имам издание от 1991 г. ... просто им пускат такива опорки и ги повтарят без много много са помислят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... Смахнат , тя и на български е преиздадена , и какво от това ?! Мислиш че има големо търсене ли ?! Или мислиш , че речите на Тодор Живков се купуват повече ?! Или Под игото ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
GiRo
преди 1 година
До: Alex Silver Объркал си се нещо. Сега на мода е рашизмът, не фашизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 16
Alex Silver
преди 1 година
Есесовското унуче раздава акъл какво да прави Росия с такива като него. Лабут, какво друго? В Латвия рекламират и преиздават книгата на Хитлер "Моята борба" (Mein Kampf). Нищо нередно, нали? Всичко си идва на естествените места. И отново ще играе тоягата, види се. Натам отива работата. Този път до къде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още