IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл очевидно е в паника

Планираното насилствено изместване на границите поставя Запада пред сериозна дилема как да продължи да подкрепя Украйна

15:45 | 21.09.22 г. 5
Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Сметката, която се крие зад планираните "референдуми" в отцепилите се и окупирани територии на Украйна и частичната мобилизация, е лесна за разгадаване. Очертавайки нова държавна граница, Путин иска да анексира тези територии, за да спре успешната украинска контраофанзива. 

За да се увери, че всички в Киев (и на Запад) разбират всичко това, неговият предшественик Дмитрий Медведев заплашва с „всички средства за самозащита", с други думи: с използване на ядрено оръжие. Бързината, с която ще бъдат проведени „референдумите", показва паниката в Кремъл. Очевидно руското ръководство вече не вярва, че може да спре украинците в обозримо бъдеще.

Войната в Украйна вече има ясен губещ: агресорът Владимир Путин. В края на февруари, когато руските танкове се движеха към Киев, малцина се осмеляваха да направят тази прогноза. Руснаците изглеждаха победители, а европейците - безсилни. 

Но тенденцията се обърна. Разкрит и изолиран, Путин губи на всички фронтове - военен, политически и икономически.

И трябва да си признаем честно - преди всичко храбростта на украинските защитници и оръжейните доставки на стойност няколко милиарда долара от САЩ обърнаха хода на войната. Но и Европа играе решаваща роля за превръщането на завоевателната война на Путин в ариергардна.

Режимът на санкциите има ефект. Твърдението, че европейците страдат икономически повече от руснаците, показва икономическо невежество или, в случая с „Възраждане“ в България, пропагандни намерения. Студеният отказ от руския газ е скъпо и болезнено начинание, но е временно страдание. Това ще се превърне в екзистенциален риск за Европа само ако европейците изпаднат в енергиен национализъм. 

От друга страна, Русия може само да забави икономическия си упадък, дори в идеалния случай, но не и да го спре. Партньорството в областта на енергетиката с ЕС е окончателно разрушено. И ще минат години, преди то да бъде заменено от газов съюз с Китай.

Силната рубла, която за критиците на санкциите е доказателство за икономическата устойчивост на Русия, е резултат от слабост: руснаците вземат пари на стоковите пазари, които не могат да похарчат. Западното технологично ембарго възпрепятства спешно необходимия внос, а оттам и превъоръжаването на руската армия.

В политическо отношение картината е сходна. Митът за самотния и разделен Запад е точно това - мит. Да, извън Европа и Северна Америка само няколко държави се присъединиха към санкциите срещу Русия. Но е пресилено това да се тълкува като тайна подкрепа за Путин.

Когато преди няколко дни Организацията на обединените нации гласува да разреши на украинския президент Володимир Зеленски да направи видеообръщение, дори неутрално настроената Индия застана на страната на Украйна. 

От друга страна, Путин трябваше да бъде поучаван от най-важния си международен партньор, държавния глава на Китай Си Дзинпин, и кротко да заяви пред камерите, че разбира загрижеността на китайците за ситуацията в Украйна. Този позор ще има дълготрайни последици.

Междувременно украинската контраофанзива продължава да оказва натиск върху руските войски. При бягството си от районите около Харков нашествениците очевидно са оставили десетки бойни танкове и повече от 100 бойни машини на пехотата, които вече могат да бъдат включени в състава на украинските въоръжени сили. Следващият пробив на фронта може да се осъществи в южната част на страната.

Какво следва от това? Повод за увереност, но не и за триумфални възгласи. Ситуацията остава опасна, а рискът от ескалация - висок. Досега европейците успяха да укрепят Украйна, без войната да излезе извън контрол. Западната стратегия на строги икономически санкции срещу Москва, съчетана с готовност за диалог и постепенно увеличаване на оръжейните доставки за Киев, дава резултат. Това, което е необходимо сега, е благоразумие, а не безумна смелост, но със сигурност не и пораженчество. 

Но трудните дни предстоят. Защото не бива да си правим илюзии за резултата от „референдумите". Решаващият въпрос ще бъде как ще реагират Киев и неговите партньори. Досега Западът, особено Вашингтон, правеше всичко по силите си, за да попречи на украинците да нападнат на руска територия. Това беше централен критерий при доставките на оръжие, макар и да не беше отбелязван публично в европейския дебат по темата. 

С изместването на границата Путин изправя Запада пред труден избор: ако се придържа към досегашната политика, това би означавало приемане на териториалните придобивки на Русия, дори и те да не са официално признати. Ако досегашната политика на Запада бъде изоставена, ще се стигне до етап на ескалация, който вероятно всяко правителство се надява да избегне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: cherneyДали ще доведе до падането му от васт е според въпрос, там са свикнали да живеят в мизерия и наведена глава... иначе да, този експеримент ще е тотален провал както всичко друго,, за това спор няма! и по някакво чудо да успее да ги събере, нито ще успее да ги облече, нито да ги въоражи, нито да ги тренира за толкова кратко време ! ... събира пушечно месо, но до кога? Ако се надява Запада да клекне и някак си да ми позвоят да завземе Украйна и това няма да се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: cherney: С автомат в Украйна също има избор. Обръща се и застрелва началниците или пък просто се предава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
Снимката кърти,много паникьосан г-н Путин. : ) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
cherney
преди 1 година
До: khao---- Иванушка има възможност да избира - или тази вечер протестира с риск да бъде арестуван, респективно осъден, или с автомат в Украйна, където вероятността да загине е изключително висока. Струва ми, че този експеримент на Путин с т.нар. "частична мобилизация" ще е феерически провал, като ще доведе и до падането му от власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 3
khao
преди 1 година
Късия прави грешка след грешка... ама да му мисли обикновения Иванушка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още