IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявяването на мобилизация срина руската борса

Нагласите на инвеститорите се влошиха допълнително от спекулации за увеличаване на данъците върху добива и износа на суровини

11:32 | 21.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сривовете в цените на акциите на фондовата борса в Москва се ускоряват. Водещият индекс Moex загуби 8,8% към 11 часа местно време, след като във вторник вече загуби 9% - най-голямата еднодневна загуба от началото на руската инвазия в Украйна насам, предава DPA. 

Сривът на повечето "сини чипове" се обяснява с повишените геополитически рискове на фона на новината за въвеждането на частична мобилизация в Русия във връзка със ситуацията в Украйна, както и на фона на влошената външна среда на фондовите пазари преди затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ. Нагласите на инвеститорите се влошиха допълнително във вторник, след като вестник „Комерсант" съобщи, че руското правителство планира да увеличи данъците върху добива и износа на суровини. 

Според Искандер Луцко, главен стратег в ITI Capital, около 30% от спада се дължи на възможното повишаване на данъците за износителите, а 70% - на опасенията относно референдумите и мобилизацията в Русия. "Не можем да очакваме драстични движения, които да бъдат продължителни, но най-вероятно пазарът ще остане под натиск, тъй като има очевидна геополитическа промяна, която носи негативни настроения за пазарите", каза той.

Доларът поскъпна до 62,0 рубли (+1,4 рубли).

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за частична мобилизация в Русия, като мобилизационните мерки ще започнат от днес, 21 септември, а гражданите, които са в резерва, ще бъдат призовани на военна служба.

Русия ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността по време на референдумите в републиките Донбас, Запорожка и Херсонска област, и ще подкрепи решението, взето от жителите на тези територии, заяви Путин.

Сред най-поевтиняващите акции в Москва са тези на „Яндекс" (-10,1%), "Сургутнефтегаз" (-9,5%), "НОВАТЭК" (-9,5%), TCS Group (-9,5%), OZON (-9,3%), "Московской биржа" (-9,3%), "Газпром нефт" (-9,1%), "Интер РАО" (-8,4%), „Полиметал“ (-8,4%), "АФК Система" (-8,1%).

Според Алексей Антонов, ръководител на отдела за инвестиционно консултиране в Alor Broker, индексът на московската борса е изпаднал в низходяща тенденция след поредния срив на фондовите пазари на фона на новините за плановете на правителството да повиши данъците за износителите на суровини и повишеното геополитическо напрежение.

В случай че Moex пробие подкрепата от 2200 пункта, следващата цел е около 2000 пункта, за която не е сигурно, че ще задържи. Най-големият риск сега е за държавните компании, които могат да бъдат засегнати от западните санкции след присъединяването на ЛНР, ДНР, Херсонска и Запорожка област към Русия, смята той, цитиран от „Интерфакс“.

По думите му сред "сините чипове" най-сигурен изглежда "Норникель", тъй като светът много трудно ще се справи без неговите продукти. Но това не означава, че трябва още сега да се купуват акциите му, предупреждава специалистът. Търговците на дребно също може да се представят по-добре от общия пазар, казва още Антонов. 

В сряда пазарите очакват решението на Фед за лихвените проценти и изявленията на неговия ръководител Джером Пауъл. Ако лихвата не бъде увеличена с 1 пр.п. и реториката на регулатора не е прекалено остра, възстановяването на пазара на акции в САЩ е доста вероятно, което ще се отрази и на цените на суровините. Това, от своя страна, би имало положително въздействие и върху руските акции. 

Според заместник-директора на анализаторския отдел на Freedom Finance Global Георгий Вашченко новините от геополитически характер, както и медийните съобщения за възможно увеличение на данъците за петролната и газовата индустрия до 3 трлн. рубли (което би надвишило всички печалби на „Газпром“ и „Роснефт“ през първата половина на 2022 г.) са били първоначалните причини за спада на пазара. Ако подобна мярка бъде приета, тя може да има отрицателно въздействие върху изплащането на суми към акционерите през следващата година. Вследствие на това преследването дори на дивидента на „Газпром“, който в момента носи повече от 20% доходност, не изглежда много привлекателна идея в дългосрочен план, тъй като възстановяването на курсовете може да отнеме много време, пояснява още той. 

Разнопосочни движения на европейските борси

И сред инвеститорите на европейските фондови пазари расте несигурността преди решението на Федералния резерв за лихвените проценти тази вечер: германският борсов индекс Dax спадна с повече от един процент в началото на търговията до най-ниското си ниво от юли насам. Въпреки това той успя да ограничи загубите си и в момента се търгува с 0,6% по-ниско на ниво от 12 600 пункта. Настроението бе влошено и от обявената от президента Владимир Путин частична мобилизация на руските въоръжени сили, която заплашва с по-нататъшна ескалация на войната в Украйна. Във вторник водещият германски индекс вече завърши търговския ден с един процент по-надолу на ниво от 12 671 пункта.

В Париж CAC 40 е надолу с 0,38%, докато в Лондон FTSE е нагоре с 0,44 на сто. 

Данните са актуални към 11 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още