IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за анексиране тласнаха борсата в Москва към най-големия ѝ спад от началото на войната

Нагласите на инвеститорите се влошиха и заради планирано повишение на данъците върху добива и износа на суровини

19:00 | 20.09.22 г.
Фондовата борса в Москва е под натиск заради международните санкции срещу Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Фондовата борса в Москва е под натиск заради международните санкции срещу Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Фондовата борса в Москва отбеляза най-големия си спад от началото на нашествието на страната в Украйна през февруари, след като Кремъл задейства планове за бързо анексиране на все още окупираните украински области на фона на обхватна украинска контраофанзива, предава Bloomberg.

Индексът MOEX Russia се срина с 11%, най-големия му спад в средата на търговията, от 24 февруари. По-късно той все пак компенсира спада и към 16,36 ч. в Москва беше надолу с 6%, което пак го превръща в най-слабо представящия се индекс в света във вторник.

Разпродажбите се задълбочиха, когато агенция Интерфакс съобщи, че контролираните от Русия територии на Украйна ще проведат референдуми, за да станат част от Русия. Т. нар. Донецка и Луганска народни републики, както и Херсон, може да проведат гласуването още този уикенд, допълни Интерфакс, като се позова на официални представители.

„Украйна и Западът едва ли ще признаят тези гласувания и така напрежението вероятно ще остане високо без дипломатическо решение на хоризонта“, коментира Вин Тин, ръководител на валутните стратегии в компанията Brown Brothers Harriman & Co. в Ню Йорк.

Ходовете се прибавят към нарастващата международна изолация на страната, след като турският президент Реджеп Ердоган призова руския лидер Владимир Путин да върне окупираните територии на Украйна в рамките на мирно споразумение.

В момент, когато борсовите индекси в Русия са под натиск заради действащите от месеци международни санкции, руският пазар е тласкан още повече надолу от нарастващите усилия на Европа да намали вноса на енергия и от военните спънки в последно време в Украйна.

Нагласите на инвеститорите се влошиха още повече във вторник, след като вестник „Комерсант“ съобщи, че руското правителство планира да повиши данъците върху добива и износа на суровини. Индексът беше повлечен надолу от енергийните гиганти „Лукойл“, „Газпром“ и „Новатек“, както и от „Сбербанк“ и интернет компанията „Яндекс“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още