IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Москва поднови търговията с големи колебания*

MOEX Russia напредва с близо 9%, акциите на „Роснефт“ поскъпват с над 20%, а тези на „Аерофлот“ изтриват над 10%

10:16 | 24.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка възобнови търговията с някои местни акции в четвъртък, след като фондовата борса в Москва остана затворена близо един месец - най-дългото прекъсване от разпадането на Съветския съюз насам, пише CNBC.

Руският индекс MOEX Russia отбелязва повишение от 8,92%, или 220,30 пункта, до 2690,78 пункта, след като в първите около 20 минути от началото на търговската сесия бенчмаркът нарасна с над 10%.

Акциите на петролните гиганти „Роснефт“ и „Лукойл“ поскъпват със съответно 20,62% и 16,08%, докато ценните книжа на „Русал“ отбелязват ръст от 16,89 на сто.

Цената на акциите на „Норилск Никел“ се увеличава с 15,47%.

В началото на деня акциите на руската авиокомпания „Аерофлот“ изтриха над 20% от капитализацията си, след което временно се възстановиха, но отново се понижават с 10,29%.

Както бе съобщено и в изявление на регулатора, в четвъртък на разположение са 33 от най-ликвидните ценни книжа, включително на „Газпром" и „Сбербанк".

Първият ден на търговията ще бъде съкратен - от 9:50 ч. до 14:00 ч. московско време. За горепосочените ценни книжа ще бъде наложена забрана на възможността за къси продажби, а чуждестранните инвеститори няма да може да продават акции или държавни руски облигации в рубли до 1 април.

Московската фондова борса бе затворена на 28 февруари, след като на 24 февруари руската армия нахлу в Украйна. Първоначално се планираше търговията да бъде възобновена на 9 март, но това така и не се случи.

За да предпази националната икономика и пазарите от големи загуби, централната банка забрани на брокерите да продават ценни книжа, притежавани от чужденци, на Московската борса. 

*Към 9:56 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Накратко - биржата отвори, но вече не като борса а като битак пред Москва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Това само ще забави дефолта, но няма да го избегне, както и няма да спечелите войната. ЕС и НАТО помагат на Украйна и с оръжия и това е нормално- Украйна е нападната от русия държава и има право на законна самоотбрана- то е вписано в Устава на ООН ГЛАВА VII ДЕЙСТВИЯ В СЛУЧАЙ НА ЗАПЛАХИ СРЕЩУ МИРА, НАРУШЕНИЯ НА МИРА И АКТОВЕ НА АГРЕСИЯ Член 51 Никоя разпоредба на настоящия устав не накърнява неотменимото право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение срещу член на организацията, докато Съветът за сигурност вземе необходимите мерки за поддържането на международния мир и сигурност. Руснаците загубихте и икономическата, и моралната руска война срещу Украйна, а малко остава до краха ви и на бойното поле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
valentino29
преди 2 години
Аерофлот,-10,5% ВТБ,-1,7%,всичко останало е нагоре в зелената зона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още