IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От утре Московската борса възобновява частично търговията с акции

Ще се търгуват 33 компонента, включително книжата на „Газпром“ и „Сбербанк“, но ще са забранени продажбите на късо

15:13 | 23.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия ще възобнови търговията с някои местни акции, с което ще сложи край на рекордно дългото спиране на търговията в страната, което имаше за цел да предпази местните инвеститори от въздействието на строгите санкции заради инвазията в Украйна.

След почти едномесечно прекъсване Централната банка на Русия взе решение да възобнови търговията на фондовата борса в Москва на 24 март, като на разположение ще бъдат 33 от най-ликвидните ценни книжа, включително на „Газпром" и „Сбербанк", се казва в изявление на регулатора.

Първият ден за търговия ще бъде съкратен - от 9:50 до 14:00 ч. московско време. За горепосочените ценни книжа ще бъде наложена забрана на възможността за къси продажби.

Търговията с фючърсни контракти върху индекса на Московската борса и отделни акции, включени в индекса MosExchange, ще се извършва както обикновено от 10:00 до 14:00 ч., се казва в изявление на регулатора.

Останалите инструменти ще се търгуват на Московската борса в режим, подобен на този, определен за 23 март.

Както бе съобщено, на 21 март търговията бе възобновена в основната секция на Московската борса в сегмента деноминирани в рубли облигации (OFZ), като те бяха на пауза от 28 февруари. От 10:00 до 11:00 ч. те се търгуват в режим на открит аукцион, а след това от 13:00 до 17:00 ч. московско време - в нормален режим, а късите продажби са забранени.

Търговията с акции на местния пазар е спряна от 28 февруари, което е най-дългото спиране на търговията в съвременната история на страната.

Дори и със забраната за късите продажби местните търговци и стратези се подготвят за разпродажби, тъй като международните санкции засягат всичко - от възможността на Русия да има достъп до чуждестранните резерви до системата за банкови съобщения SWIFT. В деня на началото на инвазията индексът MOEX Russia Index се срина с 45%, което е най-големият срив в историята му, коментира Bloomberg. Рублата е с най-лоши показатели в света през тази година, въпреки че през последната седмица се възстанови отчасти, тъй като мирните преговори между Русия и Украйна продължиха.

Руските депозитарни разписки, листнати в Обединеното кралство, изтриха почти цялата си стойност преди спирането на търговията.

Като знак за това какво може да се случи, когато търговията с местни акции бъде възобновена, европейските компании с бизнес експозиция към страната загубиха над 100 млрд. долара пазарна стойност, след като рисковете от войната нараснаха, глобалните депозитарни разписки на руски компании се сринаха с над 95%, преди да бъдат спрени от търговия, а световните оператори на индекси премахнаха руските акции от своите индекси.

Кристиан Маджо, ръководител портфолио стратегии в TD Securities в Лондон, заяви, че търговията е била спряна за толкова дълго време, за да се избегнат панически продажби и срив в оценките. „Когато търговията се възобнови, може да видим изключително малки обеми, но може да се случи така, че акциите да се възстановят, вероятно дори подкрепени от спонсорирани от правителството покупки", каза той.

За да предпази националната икономика и пазарите от големи загуби, централната банка забрани на брокерите да продават ценни книжа, притежавани от чужденци, на Московската борса. Във вторник борсата забрани късите продажби на някои от най-големите руски компании. Русия планира да отпусне до 10 млрд. долара от държавния си инвестиционен фонд, за да изкупи закъсали местни акции.

Bloomberg припомня и други продължителни спирания на пазари, но не и в икономика с размерите на руската, 11-та по големина в света. Мярката само забавя срива на тези пазари.

Едно от по-дългите затваряния, свързани с военни действия, е при избухването на Първата световна война в Европа. Нюйоркската фондова борса затвори на 31 юли 1914 г. и продължава до 12 декември. Това е и най-дългото спиране на търговията в историята на американските пазари, пише той. Индустриалният индекс Dow Jones пада с повече от 20% при възобновяване на търговията.

Атинската фондова борса затвори за пет седмици през 2015 г., когато имаше риск Гърция да напусне еврозоната заради дълговата криза в страната. Когато търговията беше възобновена, основният индекс падна с 16%, а банковите акции изтриха 30%.

Референтният борсов индекс на Египет падна с 8,9%, когато търговията се отвори отново през март 2011 г. след двумесечно спиране след протестите, които сложиха край на 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак.

Търговията с акции в САЩ беше спряна за четири дни след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Референтният индекс S&P 500 падна с 5% при възобновяване на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още