IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Великден Зеленски призова украинците да се обединят в молитвите си

Бог има украинско знаме на рамото си и ще направи така, че животът да победи смъртта, заяви украинският президент

17:59 | 05.05.24 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

На православния Великден украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си да се обединят в молитвите си и да се молят един за друг и за войниците на фронтовата линия и заяви, че Бог, който има „украинско знаме на рамото си“, ще направи така, че животът да победи смъртта, предава Ройтерс.

„Да се молим един за друг. Когато всички се приближихме един до друг, престанахме да бъдем чужди един за друг“, каза Зеленски, облечен в традиционната си украинска риза – вишиванка, и обичайните си панталони цвят каки. Емоционалното му видеообръщание беше публикувано в приложението „Телеграм“.

Застанал пред 1000-годишната категрада „Света София“ в Киев, духовен и архитектурен паметник на православието в Украйна, Зеленски заяви, че страната му воюва за победа срещу Русия вече 802 дни.

„И ние вярваме, Бог има на рамото си шеврон (военна нашивка) с украинското знаме. Така че с такъв съюзник животът няма как да не победи смъртта".

В Москва президентът Владимир Путин присъства на великнедската служба, водена от главата на Руската православна църква патриарх Кирил, твърд поддръжник на руския ръководител и на войната му в Украйна.

По време на службата Кирил се помоли за защитата на "свещените граници" на Русия и изрази надежда, че Бог ще спре "кръвопролитната борба" между Русия и Украйна, предава държавната осведомителна агенция ТАСС. 

Десетки хиляди хора бяха убити, а милиони – прогонени от домовете си, откакто Путин нареди нахлуването на територията на по-малкия съсед на Русия през февруари 2022 г. Войната навлезе в третата си година, но краят ѝ все още не се вижда.

Зеленски, който е евреин, призова за молитви най-вече за войниците, които посрещат Великден в окопите, да се върнат живи и здрави, както и за земята и народа, чийто дух „не може да бъде сломен“ и които, добави  той, ще видят един ден Украйна свободна.

„Украинците коленичат единствено в молитва“, каза Зеленски. „Никога пред окупатори и нашественици“.

Съветникът по въпросите на националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви пред Financial Times през уикенда, че Украйна ще се опита да предприеме ново контранастъпление през 2025 г., след като получи американската военна помощ на стойност 61 млрд. долара, за да спре нови придобивки на Русия тази година. 

Той допълни, че все още очаква "руско напредване в следващия период" на бойното поле въпреки новия паричен пакет от САЩ, одобрен миналия месец, но отбеляза, че с новата помощ от Вашингтон Киев ще има възможност да удържи положението и да издържи на руския щурм през 2024 г. Относно сценарий за войната догодина, Съливан заяви, че Украйна възнамерява "да пристъпи към възвръщане на територията, която руснаците отнеха от нея". 

Изказването му за възможно контанастъпление на Украйна е най-ясното становище на Белия дом за това как вижда развитието на конфликта, ако президентът Джо Байдън бъде преизбран през ноември. Нова офанзива на Украйна ще зависи от още финансиране от Конгреса и от одобрението на Белия дом. Но бившият президент и вероятна номинация на републиканците Доналд Тръмп, е скептичен към помощта за Украйна и обеща да се опита да прекрати бързо конфликта и да потърси споразумение чрез преговори. 

Жители на Киев чакаха на опашки пред църквите в града, за да получат благословия за Великден, докато боевете по фронтовите линии в южните и източните райони продължават, а Русия не спира да обстрелва ключова инфраструктура с ракети и дронове. 

Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко заяви, че масираните руски атаки срещу украинската енергийна система са нанесли щети за над 1 млрд. долара на сектора, предава Ройтерс.

От 22 марj руските сили атакуват почти ежедневно украински топло- и водни централи, както и основни мрежи, което води да прекъсване на електрозахранването в много области.

„Днес говорим за загуби на стойност над един милиард долара. Но атаките продължават и е явно, че загубите ще растат“, заяви Галушченко в комюнике.

Той допълни, че основните щети са нанесени на топло-и водноелектрически централи, като и на електропреносни системи.

„Системата е стабилна засега, но положението е доста сложно“, каза Галушченко и добави, че благодарение на благоприятните климатични условия енергийната система в момента е подкрепяна от вятърни и слънчеви системи за производство на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 05.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още