IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московската фондова борса ще остане затворена и през следващата седмица

Русия може да предпочете да държи борсата затворена за дълъг период от време, но само отлага спадовете

20:22 | 12.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Централната банка на Русия удължава ваканцията на борсата в Москва. Тя няма да работи през цялата следваща седмица (14-18 март), предава Bloomberg, като се позовава на съобщение на руската централна банка.

В съобщението на институцията се посочва, че по-късно следващата седмица ще се вземе решение за борсовата търговия в периода 21-25 март.

Московската фондова борса е затворена от 25 февруари, след като на 24 февруари руската армия нахлу в Украйна – едно от най-дългите спирания досега на такъв голям пазар.

Първоначално се планираше търговията да бъде възобновена на 9 март, но това така и не се случи.

На Московската фондова борса могат да се извършват ограничен набор от операции, основно на пазара на чуждестранна валута.

Очакванията са при възобновяване на търговията с акции и деривати да има рязък спад на котировките заради икономическите санкции срещу Русия. Руските акции, търгувани на други големи световни борси, силно поевтиняха от началото на войната заради желанието на инвеститорите да се отърват от тях, за да не попаднат под удара на санкционните мерки.

Откъсната от останалия финансов свят заради санкциите, Русия може да предпочете да държи борсата затворена за дълъг период от време, посочва Bloomberg. Съобщава се, че централната банка обмисля начини за рестартиране, но някои наблюдатели на пазара казват, че е разумно търговията да се ограничава, докато не се види някакво решение на конфликта или поне да има достатъчен стимул за повишаване на цените на акциите.

Централната банка така или иначе затвори изхода за инвеститорите, като забрани на чужденци да продават ценни книжа на местно ниво.

На 1 март руското правителство съобщи, че ще налее до 10 млрд. долара от държавния инвестиционен фонд за закупуване на местни акции. Това обаче е капка в морето – оценката на включените в индекса MOEX компании възлиза на 650 млрд. долара преди началото на инвазията. Чуждестранните участия в руски акции са за 86 млрд. долара за дружествата от същия индекс, показват данните на Московската борса към края на миналата година.

Освен това не е ясно какъв достъп имат централната банка и Министерството на финансите до петролните спестявания за непредвидени обстоятелства, след като международните правителства замразиха активите на руската централна банка в чужбина.

Bloomberg припомня и други продължителни спирания на пазари, но не и в икономика с размерите на руската, 11-та по големина в света. Мярката само забавя срива на тези пазари.

Едно от по-дългите затваряния, свързани с военни действия, е при избухването на Първата световна война в Европа. Нюйоркската фондова борса затвори на 31 юли 1914 г. и продължава до 12 декември. Това е и най-дългото спиране на търговията в историята на американските пазари, пише той. Индустриалният индекс Dow Jones пада с повече от 20% при възобновяване на търговията.

Атинската фондова борса затвори за пет седмици през 2015 г., когато имаше риск Гърция да напусне еврозоната заради дълговата криза в страната. Когато търговията беше възобновена, основният индекс падна с 16%, а банковите акции изтриха 30%.

Референтният борсов индекс на Египет падна с 8,9%, когато търговията се отвори отново през март 2011 г. след двумесечно спиране след протестите, които сложиха край на 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак.

Търговията с акции в САЩ беше спряна за четири дни след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Референтният индекс S&P 500 падна с 5% при възобновяване на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ще отвори когато онзи дребен бандит наречен Пу т лер се пенсионира или го очетка някой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Дали изобщо някога ще отвори вече?Имаше един период от 75 години беше затворена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Той един техен анализатор преди седмица отвори една сода в ефир и каза, че пие за смъртта й. Та вероятно е бил прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
Изобщо няма да отвори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ама що така бре, таварищи, отворете я :)) Чуйте мнението на света за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още