IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия ще имат ефект и извън страната

Световната финансова система е крехка, като има възможност кризата да усили други шокове

16:23 | 03.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Танковете са предвестници на финансов хаос, както и на физическо унищожение. Русия знае това, както всяка друга страна. Първата чеченска война източи държавната хазна и ускори руската финансова криза от 1998 г. Въпросът този път е докъде ще се разпространят вълните извън Русия, пише Financial Times.

Най-тревожното предзнаменование е свободното падане на рублата, след като западните лидери предложиха много по-строги санкции. Те планират да замразят активите на Руската централна банка, да забранят сделките с нея и да изключат някои руски банки от международната разплащателна мрежа Swift.

Шокът върху валутните резерви на Русия (оценени на 630 милиарда долара) е намален от пренасочването на държавата към активи, които западът не може да достигне, и от относително ниските нива на държавния й дълг. Въпреки това пакетът от санкции е обявяване на финансова война.

Банката на Русия удвои лихвите до 20% (от 9,5% - бел. прев.), за да защити рублата. Но валутата се понижи с почти една пета до 104 рубли за щатски долар. От неделя руснаци се редят на опашки пред банкомати.

Ликвидността се изпари за миг. Московската борса не отваря. Облигациите, деноминирани в рубли, не се търгуват. Доларовите еврооблигации спаднаха наполовина. Цената на суаповете за застраховане срещу руски дефолт скочиха до 37% от номиналната стойност на облигациите.

Световната финансова система е крехка. Пандемията все още не е приключила и правителствените баланси са натоварени с дългове. Има възможност руската финансова криза да засили други шокове – например нарастващите цени на храните на развиващите се пазари. Финансовите кризи в Русия и Азия в края на 90-те години се застъпиха. Жертвите включваха американския хедж фонд Long-Term Capital Management.

Войната и санкциите ще подкопаят вътрешния икономически растеж и ще надуят цените, предавайки ефекта върху останалия свят чрез деноминираните в твърда валута петрол и газ.

Със сигурност експозициите този път са предимно по-слабо изразени. Ролята на Русия като инвестиционен пазар избледня, като тя представлява по-малко от 4% от индекса на MSCI за акциите на развиващите се пазари.

Но ще има много области на финансова болка, от фирми, отдаващи самолети на лизинг на "Аерофлот" до луксозни британски интернати с руски ученици. Купонните плащания по облигациите ще прекъснат. Съществува повишена опасност от кибератаки от типа на претърпяната от Toyota.

Най-фината заплаха е от сривове, които не можем да предвидим: моменти от типа Lehman Brothers, когато паниката се разпространява и пазарите замръзват. Малките или средни пречки за бизнеса след това се превръщат в екзистенциални заплахи. Войната означава, че тази заплаха сега е по-голяма, отколкото бе след началото на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
onezero
преди 2 години
Абе какви санкции, уж ги санкционираха ама оставиха Газпромбанк, удвоиха им цената на газта и ги замерват с пачки долари, бати санкциите, бати чудото. Путин сигурно се пръска от смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
с нацистка германия нещата са малко по-инак ... ротшилд и компания дискретно са ижектирали икономиката на райха , като условието е война срещу СССР... нещо много прилики има и днес ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
А за режима на баба Бети? Тя почти век ще е глава на всьо и вся у Албиона? Демокрация йок! Нищо де, тя Русия си поиска всичкото злато оттам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
Санкциите няма да имат никакъв ефект, нито вътрешен, нито външен. Нека да погледнем какво се случва в миналото в подобна ситуация - Нацистка Германия е била една от най-изолираните и най-санкционираните страни в света и независимо от това икономиката и е била най-силната в Европа и втората най-силна в света след САЩ и по-голямата част от икономическия бум се случва в тотална изолация. Санкците са опит да се запали война срещу Русия от "учениците" на клаус шваб от неговата програма за млади лидери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Естествено,че ще има.Няма конфликт без поражения и в двете посоки.Без съмнения ще има последствия и за запада(тук включвам и нас) Но ако спомогнат за денацификацията на Русия и премахването на режима там, ще си струват всеки цент или стотинка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още