IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен иска контрол над европейските инвестиции в Китай

В поредна стъпка в дистанцирането си от Китай Брюксел иска да може да спира определени инвестиции на европейски компании 

16:56 | 30.03.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настоява за правителствен контрол върху инвестициите на европейски компании в Китай. Европейският съюз трябва да попречи на това капиталите и експертният опит на европейските компании да помагат за „подобряване на военния и разузнавателния капацитет на тези, които са и системни конкуренти", заяви Фон дер Лайен в ключова реч за европейско-китайските отношения в четвъртък.

„Ето защо в момента обмисляме дали и как Европа да разработи инструмент за целеви чуждестранни инвестиции", заяви Фон дер Лайен в Брюксел. Но контролът трябва да се прилага само за „малък брой чувствителни технологии", уточни тя. 

Ръководителят на ЕК възнамерява да пътува до Народната република следващата седмица заедно с френския президент Еманюел Макрон и да проведе разговори с държавния и партиен лидер Си Дзинпин. „Променящата се политика" на Китай, предупреди Фон дер Лайен в речта си, може да наложи „да разработим нови инструменти за отбрана за някои критични сектори".

Дебатът за т.нар. скрининг на изходящите инвестиции досега се водеше главно в САЩ. Както съобщава Handelsblatt, през последните седмици служители на ЕК и представители на германското правителство действително са показали, че са отворени за разработването на такива процедури за контрол и за Европа. Въпреки това никой от висшите европейски политици все още не е подкрепил концепцията толкова категорично, колкото Фон дер Лайен.

На първо време проверката на изходящите инвестиции (Outbound Investment Screening) ще изисква от европейските дружества да докладват на съответните си правителства за определени чуждестранни инвестиции. В най-крайния случай на втори етап може да се наложи забрана на определена инвестиция.

В германското законодателство мониторингът досега съществува само за преките чуждестранни инвестиции в Германия. През ноември например Федералното министерство на икономиката спря поглъщането на фабриката в Дортмунд на компанията за полупроводници Elmos от китайски инвеститор. Проверката на изходящите инвестиции, от друга страна, се отнася до инвестициите на европейски дружества в Китай.

Различни мнения в Берлин и Брюксел

От известно време германското правителство призовава все по-силно германските компании да станат по-независими от Китай като място за правене на бизнес с оглед на нарастващото геополитическо напрежение. Въпреки това интересът на германския бизнес към Народната република остава несломим, както показва нов анализ на Института за германска икономика (IW). Според него през миналата година германските компании са инвестирали в Китай повече от всякога. По данни на IW през 2022 г. в Народната република са постъпили 11,5 млрд. евро от федералната република. 

Ако ЕС въведе проверка на изходящите инвестиции, контролните органи биха могли да забранят някои от тях. Това важи с особена сила за технологии, които биха могли да попаднат в ръцете на китайските военни. В речта си председателят на ЕК Фон дер Лайен изтъкна квантовите компютри, роботиката и изкуствения интелект. 

11,5 млрд. евро
е инвестирала Германия в Китай през 2022 г.

От гледна точка на ЕК контролът на критичните инвестиции може да се окаже необходим, за да се затворят пропуските в съществуващите ограничения за износ. Например стоки с двойна употреба, т.е. продукти, които могат да се използват както за военни, така и за граждански цели, вече могат да се изнасят само с лиценз. Въпреки това, ако дадено дружество създаде завод в чужбина, то може да е в състояние да заобиколи тези правила.

Съответният инструмент се обсъжда и в рамките на федералното правителство, но засега преобладава скептицизмът. Критиците в отговорното за казуса Федерално министерство на икономиката се позовават на съществуващите възможности за контрол на износа. Те, според тяхвече до голяма степен предотвратяват изтичането на ноу-хау.

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Близък довереник на федералния министър на икономиката Роберт Хабек (Зелените) казва, че в министерството искат първо да разгледат какво правят американците и какви са последствията: „Там трябва да сте много прецизни, иначе може да създадете огромно чудовище“. Но източникът казва също така, че във ведомството не са против такъв инструмент сам по себе си. И одобрението нараства.

Все още няма данни за инвестициите

Засега и в ЕС има само вътрешен контрол на инвестициите. В този процес се проверяват придобиванията или инвестициите в европейски дружества от страна на чуждестранни компании. ЕС прави предложения, но държавите членки решават дали да ги одобрят или забранят.

Така например ЕК посъветва германското правителство да не одобрява продажбата на акции в пристанищния терминал в Хамбург на китайската държавна корабна компания Cosco. Въпреки това, след като канцлерът Олаф Шолц (SPD) не изказва колебание, Берлин одобри сделката миналата есен. 

В бъдеще може да се случат подобни неща и с проверката на изходящите инвестиции. Фон дер Лайен обяви, че ЕК ще представи първите си идеи в тази област като част от своята "стратегия за икономическа сигурност" по-късно тази година.

Засега обаче липсват надеждни данни за критичните области, в които европейските компании действително участват в Китай. Тази липса на информация трябва първо да бъде преодоляна, преди да бъде създадена ефективна процедура за контрол. 

По принцип Фон дер Лайен се застъпва за намаляване на икономическите зависимости от Китай, без да поставя под въпрос изцяло търговията с Народната република. Тя нарича този подход „намаляване на риска" за разлика от стратегията за пълно отделяне. „Не искаме да прекъснем икономическите, социалните, политическите и научните връзки", подчертава Фон дер Лайен. По-голямата част от търговията остава „полезна и безрискова и за двете страни".

Въпреки това има области, „в които търговията и инвестициите създават рискове за нашата икономическа или национална сигурност", особено в сектора на високите технологии, където китайското ръководство напредва с „гражданско-военния синтез".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
А кога ще има контрол на Европейските инвестиции в САЩ и кога ще има Европейски контрол на Сашовскотв инвестиции в Европа?Крайно време е да се гледа обективни, а не избирателно и в съответствие със Сашовската Демокрация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... аве , правиш ли се или толкова си можеш верно ?! търговия никой не е спирал !! чети ве !! не им позволяваме да придобиват европейски технологии ... !! ... ТОЧКА ... !! ... придобиват предприятие в ЕСъто , след година изнасят документацията и закриват всичко тук ... нито им е за първи път , нито им е за втори , нито им е за 50-ти пъти , нито за 100-ни път ... аре у лево , да си пазарят от рашибозуците и севернокорейците , нема сложно ... !! нъл квuчахте против глобализЪма ?! е те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: Tikva007 питал си и по тъъъпи въпроси с по очевидни отговори ... :D:D постарай се повече!Това решение закъсня с поне 10 години, ако не и с повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Русия започна бързо да се адаптира към новите санкции на ЕС https://glasnews.bg/sviat/zelenski-se-oplaka-ursula-tozi-pat-kakvo-502421/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 9
baba_meca
преди 1 година
До: Tikva007 Съвсесм нормално, нали сме демокрация- управляващите се назначават от най-големите демократи в света- САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Ако планината не дойде при Мохамед, Мохамед отива към планината.Божа работа е кво джуркат в Украйне ,ама ще е свързано с природни ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
https://***.president.gov.ua/en/news/prezident-obgovoriv-z-generalnim-direktorom-blackrock-koordi-80105 https://***.ombudsman.europa.eu/en/opening-summary/bg/128108
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva00: Ако перефразираме изказването на Борел, можем да кажем така: без евтината енергия от Русия и без китайския пазар, ЕС ще си отглежда зелени зелки с много нули и сам ще си ги яде с гарнитура от жълто-зелени петолъчки. *По принцип Фон дер Лайен се застъпва за намаляване на икономическите зависимости от Китай, без да поставя под въпрос изцяло търговията с Народната република* - С такива алабализми започна всичко и с Русия. Да видим, дали и Китай ще издържи колкото нея да му въртят пръст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 година
Някой има ли още съмнения, че тази кляфка и цялата й комисия са посадени американски тръняци в заддника на европейския бизнес? Отцепиха го от Русия, сега започват интригите да го отцепят и от Китай. Два въпроса: 1. Хайде, Русия е агресор, но какво по-различно прави Китай сега в сравнение с преди 5 години, за да се предприема сега тази брутална офанзива? 2. Когато ЕС скъса връзките си и с Китай, с кого ще търгува? Със САЩ? И какво по-точно ще внася и изнася от САЩ? После пак *конспирации*!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още