IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко успя Испания да превъзмогне кризата с опита на Каталуния за отделяне?

Не независимостта, а рекордното засушаване е основната грижа сред каталунците според скорошното проучване на Службата за обществено мнение на Каталуния

22:10 | 10.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Карлес Пучдемон, избягалият в чужбина бивш лидер на Каталуния, гледа с уверен поглед от задния прозорец на автомобил, слънцето осветява лицето му върху предизборен плакат за решаващите избори в североизточната испанска област.

Изображението се заиграва с друго, което си представяме отпреди шести години, когато Пучдемон се крие в багажника на автомобил,  докато е прекарван през границата с Франция, бягайки от репресиите на Испания срещу провалилия се незаконен опит за отделяне през 2017 г., който той проведе като регионален премиер на Каталуния.

Изборите в неделя ще са проба дали Каталуния го иска отново като лидер, или богатият регион се е отдалечил от отделянето и има по-належащи притеснения.

Пучдемон технически погледнато все още е бежанец. Иронично, но последните маневри на испанския премиер Педро Санчес съживиха политическата му кариера. Санчес обеща амнистия на Пучдемон и на другите заплашвани от съд сепаратисти в замяна на подкрепата на сепаратистки настроените депутати в националния парламент за формиране на ново правителство в Мадрид. Но сега, ако Пучдемон, обществен враг №1 за много испанци, бъде преизбран, това може да има обратен ефект и да предизвика проблеми за националното правителство.

Дали поради убеждение, или по необходимост, но Санчес е изразходвал огромни количества политически капитал за вземане на решения, приветствани в Каталуния, но до голяма степен критикувани в останалата част на страната, които са насочени към привличане на гласоподаватели от сепаратисткия лагер.

Засега изглежда, че това върши работа.

Кандидатът на социалистите Салвадор Иля в момента води в социологическите проучвания както пред Пучдемон, така и пред настоящия регионален премиер Пере Арагонес, друг политик, подкрепящ отделянето, но от различна каталунска партия.

Иля спечели най-много гласове на изборите в Каталуния през 2021 г., но не успя да спре Арагонес от запазването на сепаратистите на власт. Ако социалистите спечелят в неделя, Санчес, който води кампанията заедно с Иля, ще може да се похвали, че рискованият му залог в Каталуния се е изплатил.

„Карлес Пучдемон е миналото, ние представляваме бъдещето“, заяви Иля по време на дебат тази седмица, докато се фокусира върху социалните въпроси и отхвърля дебата за отделянето като загубил актуалност.

„Ако социалистите имат силно представяне, това ще даде тласък на Санчес, особено преди европейските избори (през юни)“, каза пред Асошиейтед прес Ориол Бартомеус, професор по политически науки в Автономния университет в Барселона.

Но според всички предизборни проучвания шансовете на Иля да стане регионален премиер ще зависят от подкрепата на други партии, включително най-вероятно и от Републиканската левица на Каталуния, водена от Арагонес.

Пучдемон се кандидатира с обещанието, че най-накрая ще се завърне у дома - на теория под закрилата, предоставена от амнистията - когато новоизбраните депутати се съберат, за да сформират ново регионално правителство. Гласуването за органа ще се произведе в седмиците след преговорите между партиите след изборите.

Пучдемон се премести, поне временно, от Ватерлоо в Белгия, където живя, самоопределяйки се като „политически изгнаник“, във френско село в близост до северната част от Испания, където провежда кампания от митинги с последователи, прекосили границата.

Той каза, че ако не се върне на власт, ще се оттегли от политиката.

Въпросът, пред който сега се сблъскат Пучдемон, Иля, Арагонес и другите кандидати е доколко се е променила Каталуния.

Не независимостта, а рекордното засушаване е основната грижа сред каталунците според скорошното проучване на Службата за обществено мнение на Каталуния. Около 70% от потенциалните гласоподаватели сега казват, че управлението на обществените услуги, икономиката и климатичните промени ще определят избора им на секциите, докато 30% казват, че въпросът за независимостта е все още приоритет за тях.

Службата казва, че 50% от каталунците са против независимостта, докато 42 на сто са за, което означава, че подкрепата е спаднала до нивата си от 2012 г. Когато Пучдемон напусна страната през 2017 г., 49% бяха в полза на независимостта, докато 43 на сто бяха против.

Пабло Симон, професор по политически науки в университета „Карлос Трети“ в Мадрид заяви, че движението за отделяне е в период на несигурен преход.

„Не смея да твърдя, че движението за отделяне е мъртво, но мога да кажа, че сме в период, когато не знаем какво ще последва“, заяви той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 седмица
Снемката е показателна - Каталуния се опита да се отдели и настъпи невиждана суша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още