IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания спря временно криптопроекта на Сам Алтман Worldcoin

Притесненията на местен регулатор са свързани с начина на събиране и използване на личните данни на потребителите

20:55 | 06.03.24 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Worldcoin
Снимка: Worldcoin

Испания временно блокира проекта с криптовалута на Сам Алтман Worldcoin, докато по света расте контролът върху възприеманите рискове за поверителността от начинанието, при което се сканират ирисите на потребителите срещу цифров идентификатор и безплатна криптовалута, съобщава Ройтерс.

Испанският регулатор на защитата на данните AEPD заяви в сряда, че е изискал от Worldcoin незабавно да спре събирането на лична информация, както и използването на данните, които вече е събрала.

Ходът следва няколко оплаквания заради недостатъчна информация, събиране на данни от непълнолетни или непозволено оттегляне на съгласие, каза агенцията.

„Обработването на биометрични данни... води до високи рискове за правата на хората предвид чувствителния им характер“, добави агенцията. Забраната има максимален срок на действие от три месеца.

Worldcoin не е отговорила веднага на искането на Ройтерс за коментар.

Почти 2,3 млн. души в цял свят са се включили в проекта, като ирисите на очите им са били сканирани от „кълбото“ на Worldcoin.

Проектът предизвика критики от защитници на неприкосновеността на данните от Аржентина до Германия заради начина на събиране, съхранение и употреба на личните данни.

Worldcoin заяви, че биометричните данни или се трият, или се съхраняват в криптирана форма и че компанията е „ангажирана“ да работи с регулаторите.

Алтман заяви, че идентификаторът му ще позволи на потребителите, освен всичко друго, да доказват онлайн, че са хора, особено в един бъдещ свят, доминиран от изкуствения интелект.

Проектът е подкрепен от някои от водещите имена сред компаниите за рисково финансиране, включително a16z crypto и Bain Capital Crypto.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
Доста отдавна вероятно 95% от населението НЯМА "лични" данни, всичко е обществено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още