IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания отменя "златните визи" за чуждестранни инвеститори в имоти

Премиерът Педро Санчес нарече жилищата "право, а не спекулативен бизнес" в момент, когато цените растат

10:14 | 09.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Испания стана поредната страна членка на ЕС, отменяща „златните визи“, които привлякоха хиляди чуждестранни инвеститори в имоти. Растящите цени на жилищата правят програмите политически токсични, пише Financial Times.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че кабинетът му ще направи във вторник първите крачки към отмяна на визите, които бяха въведени през 2013 г. и позволяваха на инвеститори, които влагаха поне 500 хил. евро в недвижим имот, да получат правото да живеят в Испания.

„Ще предприемем необходимите мерки, за да гарантираме, че жилището е право, а не само спекулативен бизнес“, каза Санчес, който ръководи коалиционно правителство начело със социалистите.

Решението на Испания следва подобни ходове от Португалия и Ирландия миналата година да отменят "златни визи", свързани с недвижими имоти. И в трите страни програмите бяха въведени, за да привличат чуждестранни инвестиции и да подхранват възстановяването от финансови кризи, породени от срив на техните имотни пазари.

Европейската комисия критикува "златните визи", като посочи рискове със сигурността, както и притеснения заради възможна корупция, пране на пари и укриване на данъци. През 2022 г. тя призова страните членки да отговорят на тези рискове и да прекратят още по-противоречиви програми за златни паспорти, най-вече в Малта и Кипър, които предлагат не само местожителство, а и гражданство.

В Испания много от близо 10 хил. "златни визи", които са били предоставени през последните десет години, са отишли при руски и китайски граждани, съобщи представител на правителството. Те позволяват на получателите да живеят в страната за три години.

Икономисти не считат, че златните визи в Испания са основната причина за ръста на цените на имотите, но от миналата година Санчес е подложен на натиск да прекрати програмата от леви членове на коалиционното си правителство, които са притеснени от растящите цени на жилищата.

Под 0,1% от продадените миналата година 4,5 млн. жилища в Испания са били закупени съгласно програмата, сочат данни на имотния сайт Idealista.

Жилищният проблем в Испания не е породен от програмата „златна виза“, а от липсата на предлагане и ръста на търсенето, коментира говорителят на сайта Франсиско Инарета, цитиран от Ройтерс.

„Обявената мярка, която е съсредоточена върху чуждестранните купувачи, а не насърчава излизането на пазара на нови домове, е още една сгрешена диагноза“, счита той.

Макар че "златните визи" може да бъдат получени чрез различни форми на инвестиции, Санчес заяви, че 94 на всеки сто предоставени златни визи в Испания са били свързани с покупки на имоти. Те са били съсредоточени в туристически центрове като Барселона, Малага, Аликанте, Мадрид и Палма де Майорка, допълни той.

„Това са градовете, които изпитват силен натиск върху жилищния пазар, където е почти невъзможно да се намери прилично жилище за хората, които живеят и работят там и плащат данъците си всеки ден“, заяви Санчес.

„Това не е моделът на страна, от който се нуждаем – модел на спекулативни инвестиции в жилища, защото този модел ни води към катастрофа и най-вече поражда неравенство“, допълни той.

Испанските депутати трябва първо да одобрят промяна на закон, за да бъдат отменени "златните визи", пише FT.

В публикувано миналата година изследване „Трансперънси Интернешънъл“ в Испания съобщи, че страната е предоставила 2700 визи на китайски граждани и над 1100 на руски граждани, които са вложили над 3,4 млрд. евро.

Макар че Ирландия отмени изцяло програмата си миналата година, Португалия затвори имотния път, но позволява на хората да получават "златни визи" чрез други форми на инвестиции. Съществуващите "златни визи" остават валидни и в двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още