IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на "златните визи" намали продажбите на жилища в Португалия с една пета

Въпреки това анализатори не очакват цените на жилищата в страната да намалеят скоро, тъй като търсенето все още изпреварва наличностите

14:20 | 22.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на жилища в Португалия са намалели през първото полугодие на тази година, тъй като растящите лихви и решението на правителството да прекрати стимулите за някои чуждестранни купувачи са натежали на жилищния пазар, сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от Bloomberg.

Продажбите на жилища са спаднали с 22% до 68 хил. през пълното полугодие спрямо същия период година по-рано, съобщава JLL. През 2022 г. около 168 хил. жилища са били продадени в Португалия, най-високия обем в историята.

Въпреки това не се очаква цените на жилищата да намалеят скоро, тъй като търсенето на домове продължава да изпреварва наличностите, коментира JLL.

„Структурният недостиг на предлагане се запазва“, отбелязва Джоана Фонсека, ръководител на отдела за анализи в JLL, при представянето на данните в Лисабон. „Темпът на излизането на нови жилища на пазара продължава да е доста под обема на търсенето“, допълва тя.

По-рано тази година португалският премиер Антониу Коща съобщи, че прекратява програмата „златни визи“, за да ограничи спекулациите на имотния пазар и да помогне за край на жилищната криза в градовете, включително Лисабон, където цените на имотите нараснаха над три пъти от 2015 г. насам. Неговото социалистическо правителство ще прекрати от догодина и т. нар. режим за необичайни жители, който предлага по-нисък данък върху доходите за 10-годишен период на хора, отговарящи на критериите, които са се установили в страната.

И двете програми помогнаха за съживяването на замрелия имотен пазар в Португалия след 2011 г., когато страната се бореше да излезе от дълбоката рецесия. Макар че тези програми все още привличат чуждестранни купувачи на имоти, сега те съставляват съвсем малка част от сделките с имоти в Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 22.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още