IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпревара за "златни визи" в Португалия след обявения край на програмата

130 "златни визи" са издадени през февруари, предимно на китайски, американски и турски инвеститори

12:13 | 16.03.23 г.
Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg
Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg

Планът на Португалия за прекратяване на програмата ѝ „златна виза“ за инвеститори, който все още не е официално одобрен, води до прилив на заявления, съобщават консултантски компании, които критикуват плана като популистки, пише Ройтерс.

Програмата, която е насочена към граждани на страни извън ЕС, готови да инвестират в Португалия, е привлякла 6,8 млрд. евро от задействането ѝ през 2012 г., като повечето пари са вложени в недвижими имоти. Успешните кандидати след това получават право на местожителство.

"Златните визи" са силно критикувани в Португалия заради ръста на цените на жилищата, а Европейската комисия призова за прекратяване на такива програми.

В рамките на пакет от мерки за разрешаване на жилищната криза, тъй като наемите също растат, португалският премиер Антониу Коща обяви миналия месец намерение за прекратяване на програмата. Мярката е подложена на обществени консултации до следващия петък.

Арманд Артон, ръководител на Arton Capital, която помага на хора да се сдобият с второ местожителство или гражданство чрез инвестиция, съобщава, че компанията му е отчела ръст с 50% на заявленията след съобщението.

„Когато обявите краен срок на нещо, хората започват да бързат“, коментира Нури Кац, друг консултант в компанията Apex Capital Partners. „В този бизнес няма нищо по-добро от крайните срокове“, допълва той.

През януари са били издадени 93 "златни визи", спад с 45% спрямо декември, но броят им е нараснал отново през февруари, когато са издадени 130 "златни визи", предимно на китайски, американски и турски инвеститори, сочат данни на граничната агенция.

Макар данните да показват ръст на заявленията, процесът може да отнеме месеци, затова не е ясно дали цифрите са отражение на съобщението на правителството, което за първи път беше направено през ноември.

Кац и Артон определят решението като популистко. „Той (Коща) се опитва да… покаже, че прави нещо за цените на жилищата“, казва Кац. „Виждал съм много премиери да отправят подобни послания за гласове на избирателите“, допълва Артон.

Социалистическата партия на Коща губи подкрепа заради жилищната криза наред с други проблеми, въпреки че следващи избори не се очакват преди 2026 г.

Преди време Коща заяви, че няма причина за запазване на програмата, защото тя е изиграла ролята си, без да влиза в повече подробности.

Правилата за издаване на "златна виза" вече бяха променени миналата година, за да пренасочат инвестиции от нажежения имотен пазар в големите градове към обезлюдени райони.

Гонсало Роксо от компанията Your Property Advisor в Португалия предупреждава клиентите си да не се опитват да ускоряват процеса заради риска от бюрократични забавяния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още