IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия спира "златните визи" и ограничава Airbnb за разрешаване на жилищната криза

Държавата ще наема празни имоти директно от собствениците за пет години и ще ги предлага на наемния пазар

11:15 | 17.02.23 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Португалия обяви пакет от мерки за справяне с жилищната криза, включително край на противоречивата програма „Златна виза“ и забрана за издаване на нови разрешителни за Airbnb и други услуги за краткосрочни наеми, съобщава Ройтерс.

Наемите и цените на жилищата растат силно в Португалия, която е сред най-бедните страни в Западна Европа. Миналата година над 50% от работещите хора в страната са имали доходи под 1000 евро на месец, а само в Лисабон наемите са се повишили с 37% през 2022 г.

Ниските заплати, нажеженият имотен пазар, политиките за насърчаване на богати чужденци да инвестират и зависимата от туризма икономика от години затрудняват местните жители да наемат или купят имот. Инфлацията от 8,3% в Португалия задълбочава проблема.

Премиерът Антонио Коща заяви, че кризата вече засяга всички семейства, не само най-уязвимите.

Не е ясно кога мерките на стойност най-малко 900 млн. евро ще влязат в сила. Коща заяви, че някои от тях ще бъдат одобрени следващия месец, а други ще бъдат гласувани от депутатите.

Ще бъде въведен механизъм за регулиране на ръста на наемите и правителството ще предложи данъчни стимули на собственици на имоти, за да превръщат ваканционни имоти в жилища под наем за местните жители, допълни португалският премиер.

Депутатът от партия „Ляв блок“ Мариана Мортагуа критикува мерките, като заяви, че правителството дава данъчни облекчения на собственици на имоти, които вече „са се възползвали от (жилищни) спекулации“.

Нови разрешения за ваканционни имоти като в Airbnb ще бъдат забранени с изключение на по-слабо населените селски райони.

Социалдемократите заявиха, че мерките са „атака“ срещу правата на собствениците на имоти и бизнеса.

За да отговори на недостига на жилища, държавата ще наема празни имоти директно от собствениците за период от пет години и ще ги предлага на наемния пазар, съобщи Коща.

Португалия ще прекрати програмата си „Златна виза“, която предлага паспорти на страна членка на ЕС на граждани на държави извън съюза в замяна на инвестиции, включително в недвижими имоти. Програмата беше критикувана, че повишава цените на жилищата и на наемите.

Програмата привлече инвестиции за 6,8 млрд. евро от влизането ѝ в сила през 2012 г., като повечето средства са отишли в недвижими имоти.

Жилищни групи заявиха, че мерките няма да постигнат особен ефект, ако правителството продължи да насърчава други политики за привличане на богати чужденци в Португалия като „визата за дигитални номади“, въведена през октомври, която дава възможност на чужденци с високи месечни доходи от работа от разстояние да живеят и работят от Португалия, без да плащат местните данъци.

На малък протест срещу жилищната политика в Лисабон 23-годишната активистка Андреа Галвао обвини правителството, че не е изпълнило обещанията си от миналото да се справи с жилищната криза.

„Целта беше до 2024 г. всички португалци да имат достъп до качествени жилища – това изглежда няма да се случи. Положението е драматично“, изтъкна тя.

Групата „Жилищата са право“ заяви, че мерките няма да променят „установената система“, при която големи фондове за инвестиции в имоти контролират значителен дял от пазара.

„За мнозинството хора наемите ще останат недостъпни, а закупуването на жилище ще остане само мечта“, допълни групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още