IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите купувачи тласнаха жилищните цени в Португалия до 30-годишен връх

В края на 2022 г. обаче изглежда, че жилищният пазар в страната се забавя

15:08 | 24.01.23 г.
Лисабон. Снимка: Pixabay
Лисабон. Снимка: Pixabay

Цените на жилищата в Португалия отбелязаха най-голямото годишно покачване от повече от три десетилетия, опровергавайки очакванията, че нарастващите лихвени проценти ще намалят търсенето на имоти в южноевропейската страна, съобщи Bloomberg.

Жилищата в страната са поскъпнали с 18,7% през 2022 г. спрямо предходната година, изчисляват от Confidencial Imobiliario, която събира данни за пазара на имоти. Въпреки че годишният ръст е най-големият от 1991 г. насам, от Confidencial отбелязват, че данните показват също, че жилищният пазар в страната се забавя.

Покачването на цените на имотите е в резултат на растящото търсене от страна на чуждестранни купувачи, които се стичат в Португалия в търсене на топъл климат, по-ниски разходи за живот и така наречената програма за „златна виза“, която обвързва разрешенията за пребиваване с покупката на недвижим имот.

Тези купувачи са готови да платят над два пъти повече от местните хора за дом в Лисабон, съобщиха от Националния статистически институт на страната в доклад от април, което изостри опасенията относно достъпността на жилищата.

Жилищна криза

Днес повечето португалци смятат, че страната им претърпява жилищна криза, сочи проучване на седмичника Expresso. Повече от половината от запитаните искат правителството да отмени стимулите за чуждестранните купувачи, включително програмата за златни визи.

Инвестициите по програмата са нараснали с 42% до 654 млн. евро през 2022 г. спрямо предходната година. Според португалската служба за имиграция това се дължи предимно на купувачи от САЩ и Китай.

Приходите по програмата за златни визи са нараснали с 42% през 2022 г. спрямо 2021 г. Графика: Bloomberg Приходите по програмата за златни визи са нараснали с 42% през 2022 г. спрямо 2021 г. Графика: Bloomberg

Забавяне на поскъпването

Все пак данните от Confidencial Imobiliario показват, че ръстът на цените на жилищата в Португалия се е забавил на тримесечна база към края на 2022 г. Цените са се повишили с 3,2% през четвъртото тримесечие на миналата година, което е по-бавен темп от увеличението с 3,7% през третото тримесечие, 5% през второто тримесечие и 5,5% през първото тримесечие.

В доклад от 11 януари S&P Global Ratings прогнозира, че цените на жилищата в Португалия ще паднат с 4,4% тази година след покачване с 6,8% през 2022 г. Това би бил най-големият спад сред обхванатите в проучването 11 европейски държави и според рейтинговата агенция би отразявал въздействието на по-високите лихвени проценти в страната, в която голяма част от ипотеките са с променлива лихва.

За съседна Испания S&P прогнозира, че цените на жилищата ще паднат с 2,5% тази година след увеличение с приблизително 4,1% през 2022 г.

За да се опита да регулира търсенето на недвижими имоти, през 2021 г. Португалия започна да ограничава своята програма за златни визи до покупки на имоти извън Лисабон и северния град Порто. Програмата стартира преди повече от десетилетие в опит да се подкрепят публичните финанси на Португалия след спасителната програма от Европейския съюз през 2011 г. и оттогава е привлякла 6,8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още