IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към португалските "златни визи" не спира, докато правителството обмисля да ги отмени

В последните десет години програмата е привлякла инвестиции за 6,6 млрд. евро в страната

14:00 | 13.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвестициите чрез португалската „златна виза“, която дава на заможни чужденци право на местожителство, са нараснали с близо 50% миналия месец, показват публикувани в неделя данни, докато правителството обмисля дали да отмени програмата, предава Ройтерс.

„Златните визи“ са силно критикувани в страната заради ръста на цените и наемите на жилища, а и Европейската комисия призова за прекратяване на такива национални програми.

В Португалия програмата е привлякла инвестиции за 6,6 млрд. евро (6,95 млрд. долара) в последните десет години, главно от Китай, Бразилия и Турция, като повечето пари се насочват към имоти.

За да кандидатстват, граждани на страни извън ЕС трябва да инвестират значително в Португалия, например като закупят имот. След това се получават права за местожителство и безвизово пътуване в Шенгенското пространство.

Но премиерът Антониу Коща заяви на 2 ноември, че ще направи преглед на 10-годишната програма и изрази съмнение, че тя все още може да бъде оправдана.

Мурат Джоскун, главен изпълнителен директор на Get Golden Visa, казва, че коментарът на Коща е имал „значително въздействие върху апетита“ към мярката, като компанията му е отчела петкратно увеличение на запитванията.

Данни от граничната служба SEF показват, че инвестициите чрез „златни визи“ са нараснали с 48% през ноември спрямо октомври до 65 млн. евро и с 41 на сто спрямо година по-рано.

Вашко Силва, главен изпълнителен директор на компанията Kleya, която помага на чужденци да се установят в Португалия, казва, че компанията му е получила много запитвания за това какво се случва и допълва, че някои инвеститори са побързали с решението си, в случай че програмата бъде изменена или прекратена.

„Ако няма програма за жителство срещу инвестиция, инвеститорите просто ще игнорират страната“, предупреждава Силва и допълва, че над 10 хил. визи, издадени от 2012 г. насам, са поставили Португалия „на картата“.

Португалският клон на антикорупционната организация Transparency International съобщава, че програмата може да бъде използвана за пране на пари, а Европейската комисия заяви, че счита подобни програми за потенциален риск за сигурността.

Според Силва случаят с Португалия не е такъв, защото участниците в процеса – от банки до адвокати, трябва да спазват „много строги правила“.

„Не позволяваме влизане на престъпници или пари, чийто източник не знаем“, отбелязва Силва. „Може да има изключения, но те ще бъдат едно или две на 10 хил. и, разбира се, точно те ще получат публичност“, допълва той.

Великобритания се отказа от златните визи през февруари след нашествието на Русия в Украйна заради притеснения от приток на незаконни руски пари. Португалия замрази златните визи за руснаци, но 431 души вече са се възползвали от програмата след задействането ѝ, сочат данни на SEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още