IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на предлагането тласна ръста на цените на имоти в Португалия до 12-годишен връх

Властите в Лисабон обещават да ускорят процеса по лицензиране на новите жилища, за да насърчат предлагането

13:45 | 23.09.22 г.
Проблемът с недостига на жилища за продажба е особено сериозен в столицата Лисабон. Снимка: Bloomberg LP
Проблемът с недостига на жилища за продажба е особено сериозен в столицата Лисабон. Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Португалия отбелязаха най-големия си годишен ръст от най-малко 12 години, тъй като недостигът на налични имоти за продажба подкрепя продължаващото покачване на цените на имотите, предава Bloomberg.

Цените на жилищата са нараснали с 13,2% на годишна база по-рано през второто тримесечие, показват данните на статистическия институт на страната. Това е най-голямото повишение, откакто институтът започнал да събира данни за жилищния пазар през 2010 г. Цените са се повишили с 3,1 на сто спрямо първото тримесечие.

Строителни компании, сред които Vanguard Properties, която е инвестирала около 1 млрд. евро в Португалия, посочва като причина за ръста на цените на жилищата недостига на домове, породен от дълги забавяния в предоставянето на лицензи за нови жилища, особено в столицата Лисабон.

Недостигът на домове съвпада с растящото търсене от чуждестранни купувачи, които в последните години се стичат към Португалия в търсене на топъл климат и по-ниски разходи за живот. Тези купувачи са по-склонни да плащат над два пъти повече за жилище в Лисабон от местните жители, съобщи статистическият институт през април.

Жоана Алмейда, общинска съветничка в Лисабон, заяви по време на имотна конференция в четвъртък, че забавянията са факт и допълни, че градът работи усилено да ускори процеса по лицензиране, за да повиши предлагането на домове.

„Трябва ни време, за да покажем добри резултати“, отбеляза Алмейда, която е част от екип, дошъл на власт едва преди една година.

Португалското правителство изключи покупките на имоти в Лисабон и северния град Опорто от програмата за т. нар. „златна виза“ в опит да регулира търсенето. Правителството наложи и лимит от 2% върху повишенията на наемите догодина в опита си да овладее растящите разходи за живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още