IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалците искат край на стимулите за чуждестранните купувачи на жилища

В последните години все повече чужденци се насочват към покупка на имот в страната, като повишават цените на жилищата

11:29 | 10.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Натискът за намаляване на стимулите за чуждестранните купувачи на жилища в Португалия расте в момент, когато страната се бори с покачване на цените на имотите и недостиг на достъпни жилища, пише Bloomberg.

Допитване по поръчка на седмичния вестник Expresso установи, че 90% от участниците са съгласни, че Португалия е насред жилищна криза. В момент, когато външното търсене продължава да повишава цените на имотите, над половината от анкетираните твърдят, че искат правителството да отмени стимулите за чуждестранните купувачи.

Допитването, което беше проведено миналия месец от институтите ICS и ISCTE и в което са участвали над 800 души, е осъществено, след като цените на жилищата нараснаха с 13 на сто спрямо година по-рано през третото тримесечие на 2022 г., съобщи статистическият институт на страната. Това е вторият по големина ръст, откакто институтът започна да събира данни за жилищния пазар през 2010 г.

Над три четвърти от анкетираните са посочили кризата с липсата на държавни инвестиции в жилища, недостатъчните регулации и недостигът на налични имоти. Около 64% са заявили, че стимулите за чуждестранни купувачи като програмата „златна виза“, която предоставя на чужденци разрешение за местопребиваване в замяна на инвестиция в имот, се отразява на ситуацията.

В последните години в Португалия се стичат чужденци в търсене на топъл климат и по-ниски разходи за живот. Според данни на статистическия институт от април м. г. тези купувачи са готови да платят над два пъти повече за жилище в Лисабон от местните жители.

В опит за регулиране на търсенето португалското правителство започна през 2021 г. да ограничава покупките на имоти по програмата „златна виза“ извън Лисабон и северния град Порто. То също така планира да повиши дела на общинските жилища от 2% на 5% от всички жилищни имоти в идните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още