IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната криза в Европа намира дълбоко отражение в Португалия

Социалистическото правителство в страната одобри пакет от мерки за разрешаване на кризата

16:08 | 21.03.23 г.
Снимка: Mario Proenca/Bloomberg
Снимка: Mario Proenca/Bloomberg

Като все повече хора в Португалия Джорджина Симоеш вече не печели достатъчно пари, за да си позволи място за живеене, пише AP.

57-годишната служителка в старчески дом заработва под 800 евро на месец, както и около една четвърт от работещите хора в страната. През последните десет години тя се справяла, защото плащала само 300 евро на месец за едностайния си апартамент в непрестижен квартал в Лисабон.

Сега, когато наемите в португалската столица растат, собственикът на имота ѝ я принудил да напусне. Тя казва, че няма намерение да си тръгва, защото намирането на друго място близо до работата ѝ щяло да бъде твърде скъпо.

Симоеш и много други, включително все повече хора от средната класа, са изключени от имотния пазар в Португалия заради растящите наеми, ръста на цените на жилищата и на вноските по ипотечните кредити, тласкани нагоре от фактори като все по-големия приток на чуждестранни инвеститори и туристи, търсещи краткосрочни наеми. Задълбочаването на страховете в последно време за стабилността на финансовите институции, а също и перспективата за продължително висока инфлация се прибавят към несигурността.

Лявоцентристкото социалистическо правителство на Португалия обяви миналия месец пакет от мерки за справяне с проблема.

Между 2020 г. и 2021 г. цените на жилищата в Португалия са нараснали със 157%. От 2015 г. до 2021 г. наемите са се повишили със 112%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Но растящите цени на имотите са само част от историята. Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа и отдавна преследва инвестиции, основани на икономика с ниски заплати. Малко над половината от работещите португалци са получавали под 1000 евро на месец миналата година, сочат данни на министерството на труда.

В ЕС повишаването в последно време на инфлацията, особено растящите цени на храните и на енергията, и продължаващите последици за икономиката и пазара на труда от пандемията от COVID-19 задълбочават жилищната дилема в блока с 27 страни.

Над 82 млн. домакинства в ЕС имат затруднения да изплащат наемите си, 17% от хората живеят в пренаселени жилища, а малко над 10% харчат повече от 40 на сто от доходите си за наем, сочат статистически данни.

Засегнати най-тежко от неравния достъп до достойни, достъпни жилища са младите хора, семействата с деца, възрастните хора, хората с физически увреждания и мигрантите.

В Португалия проблемът е задълбочен от туризма, чийто силен растеж преди пандемията сега води до негативни последици, както и от притока на чуждестранни инвеститори, които откриват относително ниските цени на имотите в Лисабон и тласкат цените нагоре, принуждавайки местни жители да напуснат кварталите си.

След като привлече рекордните 25 млн. чуждестранни туристи през 2019 г., Португалия беше посетена от 15,3 млн. чужденци миналата година, ръст със 158% след предходната година на ограничения заради пандемията. Анализатори очакват повишение с 33 на сто тази година.

59-годишната Роза Сантош, която е родена и израснала близо до замъка от 14-и век „Сан Жоржи“ в Лисабон, гледащ към пристанищния град, казва, че повечето домове в квартала ѝ са отдадени за краткосрочен наем, предимно на чуждестранни туристи. Обичайно е да се виждат и чуват посетители, които влачат куфарите си по павираните улици.

Богатите традиции на местните хора са изчезнали и там сега дори няма пекарна или магазин за хранителни стоки, казва Сантош.

„Това вече не е квартал. Това вече не е град, а увеселителен парк“, допълва тя.

Активисти се борят срещу тенденцията, която лишава португалската столица от чара ѝ. Сантош е част от нарастващо движение, което призовава за референдум за спиране на краткосрочните наеми в Лисабон. Всеки уикенд те се събират в един от кварталите на града, за да събират подписи в подкрепа на целта им. Нуждаят се от поне 5000 подписа, за да започнат процес по организиране на референдум пред кметството.

В неотдавнашен дъждовен ден полицията помогна на служители на общината да разтурят няколко незаконни импровизирани жилища в покрайнините на Лисабон без ток и течаща вода. Семействата, които били принудени да живеят в такива условия, ги молеха да спрат.

Бараките се намираха само на няколко километра от луксозен жилищен комплекс, който се изгражда на крайбрежието на Лисабон. Там четиристаен апартамент се продава за 2,4 млн. евро.

Местни организации за жилищни права помагат на хора, които не успяват да намерят покрив над главата си. Една от тях, Habita, настоява властите да спрат да насърчават строителството на луксозни имоти, които са предназначени за богати чужденци.

Според Рита Силва от Habita правителството трябва да въведе и по-строг контрол върху наемите и да спре принудителни извеждания от дома, ако няма подходяща жилищна алтернатива.

Премиерът Антониу Коща казва, че градовете, които губят местните си жители, се разделят с автентичността си и се превръщат в „Дисниленд" за туристи.

Сред мерките, които според правителството ще донесат корекции на пазара, са:

– Принуждаване на собствениците на необитавани жилища да ги отдават под наем с предоставяне на приоритет на наематели под 35 години, семейства с един родител или семейства, чиито доходи са намалели с над 20%.

– Таван върху повишаването на цените в новите наемни договори до 2% спрямо предишния договор.

– Прекратяване на програмата на правителството „златна виза“, която предоставя разрешение за местопребиваване на богати чуждестранни инвеститори, които купуват имот в  Португалия.

– Спиране на нови разрешения с изключение на селските райони за краткосрочни наеми на имоти чрез платформи за настаняване на туристи.

– Преустройство на бизнес имоти за жилищна употреба.

Предложенията предизвикват противоречие. Някои ги смятат за тромави и погрешни, други казват, че им липсват подробности как ще се прилагат. А някои са гневни.

Според Уго Ферейра Сантош от Португалската асоциация на строителните предприемачи и инвеститори чуждестранните инвестиции са спрели, тъй като хората изчакват да видят какви ще са промените в програмата „златна виза“.

„Чувам от международни инвеститори, че Португалия не е надеждна страна. Това е страна, която променя правилата на играта на полувремето и страна, където чуждестранните инвестиции не са добре дошли“, допълва той.

Инвеститорите в апартаменти за краткосрочен наем също са недоволни.

„Има хора, които са оставили живота си, създали са собствен бизнес, генерирали са работни места, имат служители и един ден те са изхвърлени без никакви перспективи за връщане“, коментира Едуардо Миранда, ръководител на португалска асоциация, представляваща техните интереси.

Някои от мерките ще изискват одобрение от парламента, други може да бъдат изпратени на Конституционния съд за становище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още