IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия иска да принуди собственици на празни жилища да намерят наематели

Според собственици на жилища и инвеститори ходът противоречи на конституционното право на частна собственост

13:46 | 21.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Португалия иска да принуди собственици на празни жилища в страната да ги предоставят за ползване на дългосрочни наематели. Ходът, който цели повишаване на предлагането на жилища на затегнатия имотен пазар, недостъпен за много местни жители, е критикуван от собственици на имоти, според които той нарушава конституцията, пише Bloomberg.

Решението е част от пакет от мерки, приет миналата седмица на заседание на правителството. Планът „Повече жилища“ включва също ограничения за повишаването на наемите, инициативи за ускоряване на издаването на нови строителни разрешения, забрана на краткосрочно отдаване под наем на нови жилища в градовете и край на т. нар. програма „златна виза“.

Собственици на жилища и инвеститори твърдят, че задължаването на хората да отдават жилищата си под наем противоречи на конституционното право на частна собственост. Правителството все още не е оповестило подробности как точно планира да осъществи новата си политика.

„Това е явно неконституционно“, коментира Луиш Менешеш Лейтао, президент на Асоциацията на собствениците на имоти в Лисабон. Според Менешеш Лейтао, който е и преподавател по право, правителството трябва да остави на мира частните собственици на жилища и вместо това да се съсредоточи върху строителството на повече достъпни жилища.

Португалската асоциация на строителите и инвеститорите в недвижими имоти публикува отделно изявление, в което определи принудителното отдаване на имоти под наем като „атака“ срещу частната собственост. Цените на жилищата в Лисабон са нараснали три пъти от 2015 г. насам. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Лисабон са нараснали три пъти от 2015 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Министърът на жилищната политика Марина Гонкалвеш защити политиката като начин за смекчаване на жилищната криза, която тласна до рекордни върхове цените на жилищата за продажба и за наем, особено в Лисабон. Тя допълни, че ваканционните имоти няма да бъдат включени. Правителството смята, че около 730 хил. жилища в Португалия са празни.

„Празно жилище… трябва да бъде използвано по предназначението, за което е създадено“, коментира Гонкалвеш в интервю за португалската телевизия SIC. Макар че политиката все още не е напълно уточнена, мярката е законна, счита тя.

Правото на собственост „никога не е било поставяно под съмнение. Не е вярно, че държавата влиза и заема жилищата на хората, а после казва: „Ето ме, тук съм“. Има стъпки, които ще бъдат предприети“, заяви Гонкалвеш.

Предложенията на правителството за жилищната политика ще бъдат подложени на обществено обсъждане до 16 март, когато кабинетът ще гласува окончателното си одобрение. Някои от тези мерки трябва да бъдат утвърдени и от парламента, където управляващото социалистическо правителство има мнозинство.

През 2021 г. 78% от хората в Португалия са живели в жилище, което са притежавали, а останалите – в имоти под наем, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Средната заплата в Португалия е сред най-ниските в Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още