IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария въвежда "златни визи" за инвеститори в имоти

През 2017 г. страната спря сходна програма заради съмнения в корупция

17:54 | 15.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария ще предлага разрешения за местожителство на хора, които купят скъп имот в страната. Това се случва, шест години след като твърдения за корупция принудиха властите да спрат сходна програма от типа „златна виза“, пише Bloomberg.

„Програмата за гост-инвеститори“ позволява на тези от тях, които инвестират най-малко 250 хил. евро в местен имотен фонд или 500 хил. евро в унгарски недвижим имот, да получат правото да кандидатстват за 10-годишно разрешение за местожителство в Унгария, което може да се подновява, сочи законопроект, внесен от правителството на премиера Виктор Орбан.

Дарения на стойност поне 1 млн. евро в т. нар. публични тръстове, които правителството създава, за да наблюдават университети, също ще бъдат зачитани.

Унгария спря сходна програма през 2017 г. Тя предоставяше местожителство и безпрепятствено пътуване в Европейския съюз на купувачи на държавни облигации за 300 хил. евро. Програмата доведе до ръст на миграцията от Китай и Русия. Тя беше прекратена след съобщения в медиите за предполагаема корупция и разхлабено проучване на кандидатите, което може да е позволило влизането на шпиони в ЕС.

„Златните визи“ предизвикват противоречия в други части на Европа. Някои обвиняват такива програми за местожителство, че пораждат жилищна криза. Тази година Португалия спря програмата си, след като цените се увеличиха значително, особено в Лисабон. Ирландия прекрати програмата си на 15 февруари.

Програмата на Унгария е включена в законодателство, което според Орбан е част от твърдия му подход към имиграцията. Това е ключов проблем за премиера националист, чиито антиимигрантски послания го задържат на власт повече от десет години.

Законопроектът беше представен, след като опозиционните партии започнаха да критикуват правителството заради разхлабването на регулациите по-рано тази година, когато то позволи на служители от страни извън ЕС да идват в Унгария, за да помогнат с недостига на работна ръка. Той е внесен в момент, когато Орбан се опитва да повиши приходите, след като натрупа рекорден бюджетен дефицит тази година.

Данни на правителството сочат, че икономиката се нуждае от 500 хил. нови служители, за да отговори на нарастващото търсене. Ръстът на инвестициите в батерийната индустрия, която трябва да превърне Унгария в един от водещите производители в света, е особен източник на притеснение, що се отнася до запълването на заводските линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още