IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия забрани китайски инвеститор да придобие производителя на чипове Elmos

Правителството се позовава на мерки за защита на националната сигурност

18:15 | 09.11.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският министър на икономиката Робърт Хабек официално блокира китайски инвеститори да закупят немски завод за чипове. Берлин изтъква, че трябва да защити ключови индустрии от потенциални заплахи за сигурността.

„Забранихме на инвеститор извън Европейския съюз (ЕС) да влиза в бизнес начинания в Германия“, коментира Хабек пред репортери, предава Ройтерс.

„Причината за това е, че сигурността на реда в Германия трябва да бъде защитена и критичните производствени зони изискват специална защита“, коментира той.

Производителят на чипове Elmos заяви в понеделник, че германското министерство на икономиката е предупредило, че няма да позволи на Silex, шведско дъщерно дружество на китайската Sai Microelectronics, да купи завода на компанията в Дортмунд за 85 млн. евро.

Elmos е една от по-малките полупроводникови компании в Германия, която произвежда основно чипове за автомобилната индустрия. Сделката със Silex предвижда Elmos да използва инвестицията, за да се откаже от собственото си производство и вместо това да обработва чипове, закупени от производители по договор.

Deutschlandfunk съобщи, че германското правителство е попречило на китайски инвеститор да купи и базираната в Бавария ERS Electronic.

Европа - и по-специално Германия, се опитва да намали зависимостта си от автократични трети страни за критична инфраструктура, след като зависимостта ѝ от руската енергия я направи силно уязвима заради войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна.

Ветото върху сделката бива наложено седмица, след като канцлерът Олаф Шолц се срещна с китайския лидер Си Дзинпин. Преди това пътуване Германия одобри китайска държавна компания да придобие част от терминал в стратегически важното пристанище Хамбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Вапрос на време е свободното движение на Билла към Дойчланд гемюзе гарден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
VLIW (англ. very long instruction word очень длинная машинная команда)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още