IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взе ли си поука Китай от прекаленото обвръзване на Европа с руския газ?

Общото изявление за "Силата на Сибир 2" е доста мъгляво, смятат анализатори

11:06 | 22.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

През двата дни от своята визита в Москва китайският президент Си Дзинпин явно подкрепи Русия срещу САЩ, но китайският лидер отказа да обещае нещо, което руският му колега Владимир Путин очакваше - ангажимент да купува повече газ, пише в коментар Bloomberg.

Посещението на китайския президент в Русия е първото след началото на пълномащабната война в Украйна през 2022 година. То може да бъде определено като политически успех и за двете страни - Си получи възможност да притисне САЩ и да се заяви като фактор в глобалната политика, особено след сделката между Иран и Саудитска Арабия. От своя страна, Владимир Путин показа, че страната му има подкрепата на един от най-влиятелните световни лидери, дори и САЩ да се опитват да го изолират.

Но китайският лидер не се съобрази с очакванията на домакините за задълбочаване на енергийните връзки. Липсата на решаващи споразумения подсказва, че Си не е готов за толкова сериозно обвързване с Москва, което може да доведе до санкции от Запада, застрашаващи икономическото възстановяване на Китай.

Това е много видимо по отношение на енергийните отношения - Владимир Путин даде заявка, че Русия може да доставя поне 98 млрд. куб. метра годишно за Китай до 2030 година. Това е шест пъти повече спрямо покупките на тръбен руски газ от Китай през 2022 година (и все пак наполовина под доставките на газ за Европа - б.р.).

Си Дзинпин обаче не даде никакъв ясен коментар или ангажимент относно това предложение, нито коментира напредъка при развитието на проекта "Силата на Сибир 2", който е от ключово значение за Москва и опитите да насочи газовите потоци на изток. Владимир Путин беше категоричен, че почти всички параметри по газопровода са договорени, но общото заявление беше много мъгляво, допълва Bloomberg.

Газопроводът действително може да достави евтин газ за Китай, алтернатива на втечнения, който сега купува Пекин. Изглежда обаче Си Дзинпин засега предпочита да запази диверсификацията на доставките и да не повтаря грешката на Европа и прекаленото обвързване с Русия. Към дългосрочните договори за доставка на втечнен газ с Катар и САЩ, Пекин преговаря и за тръбен газ (около 25 млрд. куб. метра годишно) и от Таджикистан. 

Русия и Китай договориха преди години вноса на до 38 млрд. куб. метра газ годишно след 2027 година. Очакванията са, че през 2023 година Пекин ще купи 23 млрд. куб. метра руски газ.

В едно от съвместните изявления на двамата лидери след срещите в Москва беше посочено, че връзките между Китай и Русия не са "вид военно-политически съюз по време на Студената война". Това е малко по-ясно очертаване на отношенията между двете страни след "приятелството без ограничения", заявено по време на визитата на Путин в Пекин за началото на олимпийските игри през 2022 година.

Това реално показва , че Китай иска баланс - Русия да оцелее, но и Пекин да не бъде свързван изцяло като съюзник, коментира Дуншу Лиу, преподавател по политически науки в университета в Хонконг. Според него въпросът е какво ще направи Китай в момента, в който Русия ще има нужда от икономическа и военна помощ, за да оцелее.

"Тогава Китай ще трябва да направи своя голям избор", допълва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Мисля, че Европа доказа, че се справя и с други източници на газ. Обърне се към себе си и своите държави, които могат да набавят природен газ и да доставят на другите страни. Успя да намери варианти за справяне, така че всички потребители да не останем без газ посред зима. Най-тежкото мина, от тук нататък трябва да сме спокойни, че всичко е наред и няма за какво да се безпокоим, че ще останем видиш ли без газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Кухич, предния път късия ходи при чайниците, сега чайниците отидоха при късия. На това се вика гостоприемство и приятелски взаимоизогодни отношения. Абсолютно същото се случи с Бидоня и зеления Наркоман - ходиха си на гости да си суфлират. С тази разлика, че зеления Наркос беше като клоун в цирк в Сашово. Късият и чайника, съответно бяха като тигър и мечка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 това е според теб, спри да говориш от името на другите! Си дойде зада си вземе булка... верно малко дъртичка и ниска, но пък руса и бяла! ... втори път няма да идва, булката ще ходи при него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
sssaaa
преди 1 година
Аналогична статия трябва с име "Взе ли си поука Европа от прекаленото обвързване на Европа с руски газ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
If you feel inadequate and looking for a job, applications are accepted here.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
Да, според Блумбърг, др. Си дотърча в Москва почти директно от трибуната на конгреса, където го преизбраха за Император, за да не обещава нищо на Путин и да не се обвързва за нищо. Прескочил е да хапне любимия си руски сладолед, 4.5 часа тет а тет с Путин са играли сантасе. Ако в близките седмици САЩ извадят *доказателства*, че Ковид-19 е произведен в китайска лаборатория и заявят претенции за щети, както и санкции, сравними с тези срещу Русия, ще стане ясно и защо Си дотърча спешно в Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още