IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" в търсене на нови пазари

Компанията разчита много на "Силата на Сибир 2", чието строителство се очаква да започне през 2024 година

10:37 | 20.02.23 г. 6
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Газпром" е съсредоточена в търсенето на нови пазари, коментира пред "Россия 1" директорът на компанията Алексей Милер. От думите му става ясно, че на следващ етап работата ще се насочи и към разработването на нови находища и проекти, пише ТАСС.

"Имаме много ресурси за много години напред", отбелязва Милер и допълва, че диверсификацията на маршрутите е "полезно нещо". За него азиатските пазари в момента са най-динамично развиващите се в света и крият много перспективи.

Ориентацията на "Газпром" досега обаче беше главно към Европа, но заради войната в Украйна компанията загуби този свой основен пазар. В момента "Газпром" се опитва да пренасочи износа си на изток - основно към Китай, но ѝ липсва нужната инфраструктура за това. Под въпрос е колко време и колко средства ще са необходими, за да бъде пренасочен износа към Азия.

"В момента строим най-модерните магистрални газопроводи в света, нямаме равни в тръбопроводния транспорт", категоричен е Милер. Според него "Газпром" има уникален опит в изграждането на газопроводи, който няма нито една друга държава по света. Компанията се подготвя за реализацията на разширението на "Силата на Сибир", казва още Милер. Няма много подробности за фазата на проекта, но плановете са строителството да започне през 2024 година и до края на 2029 година газопроводът да бъде въведен в експлоатация.

Вицепремиерът Алксандър Новак коментира през есента на 2022 година, че "Силата на Сибир 2"  може да замени "Северен поток 2", който така и не беше въведен в експлоатация. По проект капацитетът му е 50 млрд. куб. метра годишно.

Анализите на пазарите показват, че газът е ценност и още дълго ще бъде такава, коментира в края на седмицата руският президент Владимир Путин по повод 30-та годишнина от създаването на "Газпром". Според него в следващите три десетилетия потреблението на суровината ще се удвои, става ясно от стенограма от речта му, публикувана от "Газпром".

Путин също отчита, че основен потребител на газа ще бъде Азия и по-специално Китай, затова смята за стратегически важно развитието на връзките с този регион.

Друга възможност за "Газпром" е развитието на вътрешните пазари и Путин препоръчва програма за газификация не само на жилищни, но и обществени сгради, както и обещава субсидии за ветерани от войните, многодетни семейства и други категории граждани за покупката на нужното оборудване за газификация на домовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
bigi
преди 1 година
Като вземат да ми го описват толкова розово и ги усещам, че има нещо гнило. Русия е във фалит, просто е въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Ние трябва да си гледаме нас и как ние да си подсигурим стабилност. Мисля, че няма нищо лошо да видим нашите залежи и да си добиваме сами. Най-важното е, че това е зелена енергия и всички скептици трябва да задълбочат познанията си за нея, за да осъзнаят че няма нищо страшно в добива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Еле го е:Sakhalin Energy Investment Company Ltd. https://***.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=55559 Natural gas plants will be used as a bridge technology for the years between the phase out of nuclear and coal and the full buildout of renewables.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
До: zelka007 от целия ти опус, единственото вярно е, че ЕС няма да види руски газ защото няма рубли. Всичко останало са личните ти фантазии. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... баце , тва с гъссспром и Европа свърши !!!!! никакъв смисъл да го повтаряте и слагате в едно изречение !! те не искат да продават в ЕС (взривиха си тръбите , изпразниха си хранилищата , счупиха си турбините) ние повече няма да пазаруваме от тях , щото не притежаваме рубли ... :))) ... материалът е с образователна стойност за любители ... кво щели да правят някакви комунални фирми в *** и Поднебесната кинкалерия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 13
0pk
преди 1 година
Ами да го продават на Амстердам по фиксирана цена, а они да си го нагнетяват обратно в Грьонингена от едната страна, а от другата да го изпомпват и да го продават на TTF по борсови цени. Чиста далаверка. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още