IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на европейския пазар може да свие наполовина приходите на "Газпром"

Според руски анализатори компанията на този етап не може да компенсира доставките за ЕС

10:22 | 15.02.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Загубата на основния пазар - Европа, вероятно ще свие наполовина приходите на "Газпром" през 2023 година, сочи анализ на Ройтерс. От началото на войната в Украйна компанията спря да публикува финансова информация, а от началото на 2023 година - и данни за обема на добива и износа, каквито преди даваше на всеки 15 дни.

Затова и анализът на Ройтерс се базира на косвени данни и проучвания на място в Русия. Текстът е съобразен с ограниченията, които налага руската цензура по отношение на информацията за войната, допълва още агенцията. И "Газпром", и Министерството на финансите на Русия са отказали коментар на публикацията.

В какво състояние е "Газпром"?

В една от последните си публикации по отношение на добивите и финансовото си състояние от "Газпром" съобщиха в края на годината, че износът е намалял с 46%. При цените на газа през миналата година вероятно компанията ще отчете приходи в размер на рекордните 80 млрд. долара и така ще подкрепи и руския бюджет, тъй като "Газпром" е един от най-големите данъкоплатци в страната.

Няма официална информация с какъв резултат е завършила годината, но ръководителят на "Газпром" Алексей Милер коментира публично, че през 2022 г. компанията е внесла 5 трилиона рубли под формата на данъци във федералния и регионалните бюджети на страната.

През първата половина на 2022 г. "Газпром" се отчете с рекордна печалба - 2,5 трилиона рубли (34 млрд. долара). Тогава износът не беше намалял чак толкова, а пазарите реагираха на несигурността относно руските доставки с повишаване на цената на газа. През втората половина на годината износът на "Газпром" към Европа се срина, но пък и цената през август достигна рекордните 350 евро за мегаватчас на нидерландската борса TTF.

Но това положение ще се промени - от края на 2022 г. тенденцията на пазарите е към спад на цените. В момента те се движат в диапазона 55-60 евро за мегаватчас, тоест с 80% под рекорда от миналото лято. Освен това се очаква износът към ЕС да бъде в рамките на 50-65 млрд. куб. метра. Преди войната тези количества се изнасяха почти само за Германия, която беше най-големият пазар на "Газпром".

Според анализи на базираната в Москва аналитична компания "Локо Инвест" доставките за Турция (около 30 млрд. куб. метра), Китай (15 млрд. куб. метра със заявка за увеличение до 25-30 млрд. куб. метра годишно) и за бившите страни от СССР (около 25 млрд. куб. метра) няма да са в състояние да покрият загубата на страните от ЕС.

В Министерството на икономиката на Русия са предвидили цена на газа от 700 долара за 1000 куб. метра. Но по традиция "Газпром" продаваше с голяма отстъпка газа за бившите съветски републики, а цените за Китай са търговска тайна, но според анализатори са около 300 долара за 1000 куб. метра.

Съдейки по данни от митническите власти в Русия, приходите от продажби на газ на "Газпром" само през януари са намалели почти наполовина - до 3,4 млрд. долара, спрямо 6,3 млрд. долара през януари 2022 г. Ако тази тенденция се задържи, то газовият гигант много вероятно ще повтори 2022 г., когато приходите му се свиха наполовина от загубата на основните си клиенти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
ще свият на половина дивидентите на Импа... от нула, на пресечена нула :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още