IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е изнесъл почти наполовина по-малко природен газ през 2022 г.

Добивът се е свил с около 20 на сто, съобщи ръководителят на руската компания Алексей Милер

14:49 | 02.01.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Руският енергиен гигант "Газпром" е добил 412,6 млрд. куб. м природен газ през 2022 г., а износът на газ за страни извън Общността на независимите държави (ОНД) в края на годината възлиза на 100,9 млрд. куб. м. Това заяви ръководителят на руската компания Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до производството на газ, през 2022 г. то възлиза на 412,6 млрд. кубически метра. "Газпром" достави 100,9 млрд. кубически метра газ на страните извън ОНД“, каза той в изявление на "Газпром“.

Спадът на производството спрямо 2021 г. е с около 20 на сто, а на износа - с 45,5 на сто. Това се случва на фона на санкциите наложени от Запада вследствие на инвазията на Русия в Украйна.

Така износът на газ от "Газпром" през 2022 г. се превръща в най-ниския за компанията през 21 век, а производството - поне през последните 15 години, сочи статистика, цитирана от руската медия.

Доставките от газопреносната система за руските потребители възлизат, по оперативни данни, на 243 млрд. кубически метра. м газ.

"Задача номер 1 за нас е надеждното снабдяване с газ на руските потребители. Както винаги, сме я изпълнили уверено“, подчерта Милер. Също така групата "Газпром" е платила повече от 5 трлн. рубли(около 68,5 млрд. долара) към бюджетите на всички нива през 2022 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС:) Печалбата голяма ,ама я вземи я сравни с печалбата на BP или Shell , за Aramko и QP изобщо няма да отваряме реч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
галфон
преди 1 година
До: aldy ,Не виждам пряка връзка между двете цифри,но нали ти е ясно,че вътрешния пазар не може да замени износа за Европа.Освен това газа за вътрешно потребление е на много по-ниска цена и може да се плаща разсрочено .И друго - не знам дали си ходил в руско село,но газта им е най-малкия проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 12
aldy
преди 1 година
Спадът на производството е 20 на сто, а на износа - с 45,5 на сто. Значи увеличено е вътрешното потребление. Газифицираха се области, които иначе щяха да чакат. А сега печалбата рекордна, а и руснаците видяха хаир от природния газ. Говорим за по-отдалечените от магистралните газопроводи области. Всяко зло за добро. А ФРГ мълчи като пън за гръмнатите СП-1 и СП-2, половината от които са нейна собственост. Значи сами са си ги гръмнали. Така излиза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
галфон
преди 1 година
Това е вярно ,но и разходите им са рекордни заради войната и санкцийте.Ако не бяха фокусите на Набиулина във финансите на страната ,Силуанов нямаше да може да върже бюджета.Орязани са социални и инвестиционни разходи за сметка на военните.Хазната се поизпразни четвъртото тримесечие и не случайно почнаха да "теглят" от суверенния фонд.Това не са го правили никога до сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
Р?мператоръ
преди 1 година
Ама печалбата: рекордна !!! Мечтата на всеки: да продава по-малко, ама за повече пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още