IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Сибирският газопровод до Китай на практика е договорен

Руският президент се срещна с китайския си колега в Москва за преговори за задълбочаване на икономическите отношения

22:10 | 21.03.23 г. 8
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин съобщи, че е близо до споразумение с китайския лидер Си Дзинпин за газопровода „Силата на Сибир“ 2 – план за пренасочване на руския газов износ от Европа към Азия, съобщава Financial Times.

Преговорите, които заемат централно място в тридневното посещение на Си в Москва, показват трайната подкрепа на Китай за Русия въпреки нашествието на Путин в Украйна и издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на руския президент заради ролята му в предполагаеми военни престъпления.

„Тъкмо обсъдихме добър проект, новия газопровод „Силата на Сибир“ 2 през Монголия. На практика всички параметри на споразумението са финализирани“, каза Путин пред Си в началото на разговорите им в Кремъл във вторник.

Газопроводът не е официално договорен, но се очаква да заработи до 2030 г., докогато според Путин Русия ще доставя най-малко 98 млрд. куб. м газ и 100 млн. тона втечнен природен газ на Китай.

Не е ясно дали Путин и Си са финализирали сделката за начало на работата по газопровода. Алексей Милер, главен изпълнителен директор на държавния газов монополист Газпром, не участва в излъчваната по телевизията среща, въпреки че ръководителите на най-голямата държавна петролна компания и на монополиста в областта на ядрената енергия присъстваха на нея.

На среща по-рано във вторник с руския премиер Михаил Мишустин Си заяви, че двете страни трябва да разширят още икономическото си партньорство в отговор на „сложната външна среда“, която засяга и двете от миналата година, съобщи китайското външно министерство. Пекин и Москва „трябва съвместно да защитават енергийната сигурност на двете страни“, каза Си.

Китайският лидер заяви още пред Мишустин, че е поканил Путин да посети Китай „в подходящ момент“ тази година – още една проява на подкрепа за руския му колега в усилията им за задълбочаване на „безграничното партньорство“, над една година след като Путин нареди нашествието в Украйна.

В контраст с визитата на Си дойде неочакваното посещение на японския премиер Фумио Кишида в Киев и Буча, където той изрази „силен гняв заради жестокостите“, извършени там.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред репортери във вторник, че Путин и Си са обсъдили китайския мирен план на неофициална среща на четири очи, която продължила над четири часа в понеделник, но не уточни дали руският президент е приел поканата на китайския си колега за посещение в Пекин.

САЩ заявиха, че мирният план на Китай ще узакони откъснати от Русия територии на Украйна и ще даде време на Москва да възстанови въоръжените си сили за нова офанзива. „Светът не бива да се подвежда от тактически ходове на Русия, подкрепена от Китай или от която и да е друга страна, за замразяване на войната по нейни собствени думи“, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен в понеделник.

Украйна също е скептична към плана, но се въздържа от критики към Китай преди очакван телефонен разговор между Си и президента Володимир Зеленски след тридневното посещение на китайския лидер в Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Вероятно Китай ще финансира проекта авансово, за да осигурят подкрепа за СВО, която скоро до няколко месеца), ще се обяви в официална война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: zelka007..."най-надедният и стабилен" = най-надеЖдният и стабилен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Achtung... никой няма да се нaдyпи на "най-надедният и стабилен" газодоставчик и нефтодоставчик в света , след скорошните му театрални изпълнения с патоци , газохранилища , турбини ... ще купуват от него само толкова , колкото могат да прежалят в определен момент ... договорите с рассията не струват хартията , на която са написани ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 1 година
До: AchtungПървата сила на Сибир , Путин си плати на 100 % и сигурно ще стане рентабилен след около 2100 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Achtung
преди 1 година
До: dataСамо едната страна има кеш за финансиране и вероятно ще го опакова в 30 годишен договор на приятни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 1 година
Всичко е договорено , остава да видим кой ще извади кеша :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
melon
преди 1 година
И двамата са монголоиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Толкова колкото ни интересува какви разговори са водили Еритрея и Етиопия , толкова за в бъдеще е необходимо да ни интересуват и тез двете държавици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още