IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин завидя на Си: Имате ефективна система за развитие на икономиката

Двамата държавни глави ще дискутират китайската визия за мир в Украйна и двустранните отношения

18:22 | 20.03.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните години Китай направи колосален скок напред в своето развитие, което предизвика искрен интерес по целия свят и "малко завист" в Русия, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на официалната визита на неговия китайски колега Си Дзинпин в Москва.

"Китай създаде много ефективна система за развитие на икономиката и укрепване на държавата. Тя е много по-ефективна, отколкото в много други страни по света. Това е очевиден факт. Пазарните механизми се съчетават с доста уверен политически курс и дават видими резултати", заяви Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Той поздрави своя гост за преизбирането му за трети пореден мандат начело на Китай, допълвайки, че "китайският народ по достойнство е оценил работата му в предишните десетилетия".

В своето приветствие Си Дзинпин отбеляза предстоящите президентски избори в Русия с двусмислен коментар.

"Зная, че през следваща година във Вашата страна ще се проведат президентски избори. Благодарение на Вашето силно управление през последните години Русия имаше значителни успехи в постигането на резултати и просперитет за страната. Сигурен съм, че руският народ ще Ви подкрепи във Вашите добри начинания", заяви той.

На този етап Владимир Путин все още не е направил изявление дали отново ще се кандидатира за президент на Русия, или не. Той зае поста в края на 1999 година и с краткото прекъсване в периода 2008-2012 година е най-дълго управляващияt лидер на страната след Йозеф Сталин. С промяна в Конституцията през 2020 година Путин придоби правото отново да се кандидатира за президент, след като мандатите му досега бяха "нулирани". 

Следващите избори са насрочени за март 2024 година. През март следващата година трябва да се проведат и президентските избори в Украйна, а през ноември - и в САЩ.

Двамата държавни глави коментираха общите цели пред страните си, като Си Дзинпин посочи още, че сътрудничеството между тях трябва да подкрепи осигуряването на справедливост и равенство по света и просперитет в двете държави.

Визитата на китайския президент в Москва е първата след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година. Двамата с Путин обаче се срещаха и разговаряха на няколко пъти. По думите на Владимир Путин в официалното приветствие една от основните теми, които двамата ще дискутират днес (20 март), е визията на Пекин за войната. Китай представи документ с 12 точки, който настоява за прекратяване на военните действия, но без изрично да споменава изтеглянето на руските военни от територията на Украйна. Все пак Пекин заявява, че подкрепя суверенитета и териториалната цялост на всяка страна по света.

"Ние внимателно се запознахме с Вашата визия за регулиране на острата криза с Украйна", каза руският президент и допълни, че се отнася с уважение към предложенията. 

Досега китайската визия за мир не е официално дискутирана с нито една от двете воюващи страни. В Киев коментираха предпазливо документа - украинският президент Володимир Зеленски заяви по време на пресконференция по повод първата годишнина от началото на пълномащабната война, че е готов да коментира със Си Дзинпин темата. Очакванията са, че след разговорите с Москва Си Дзинпин ще разговаря и с украинския президент Володимир Зеленски. На този етап медийни публикации сочат, че двамата ще разговарят онлайн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 сега е трудно, говорех за цялото време от падането на ссср. Имаха време да се реформират и развият с приходите от ресурси. Да запазят потенциала си и да го развият.. въпреки че на второ четене, май съм твърде голям оптимист. Партията падна, но силоваците си останаха силни и властни... а с милиционери няма как а стане! Абе много време ще мине докато се оправят и нормализират, май най добре за тях ще е да се разпаднат ... и евентуално след няколко поколения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
Евроатлантическо надъхване нещо си правите. Харакири
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: data ... мда , факт , виждал съм го това ... верно не вдигат глава , като машинки са , поне на каквото съм присъствал ... въпреки , че като гледам тук-таме се европеизират постепенно , искат уикенди , а не само неделя , размотават се по екскурзиики , глезят се по молове и ресторанти ... докато за рашибозуците , имам преки наблюдения в/у няколко рашибозука/чки , мързи ги та ги боли ... :))) ... с едно изключение на едно семейство , но те бяха избягали таман около 89-та ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
baba_meca
преди 1 година
До: khaoте и в Индия се пробваха да направят такава икономика но не се получава. Що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 1 година
До: zelka007 Китайците бачкат здраво , нещо непонятно за руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: khao... нема как да имат такава икономика , там лежат на петролни и газови приходи от десетилетия , каквото са имали като инженерен потенциал е безвъзвратно пропиляно . икономическо развитие се създава с поколение след поколение талантливи индженери . китайците са много задружни като народ , имат национална идея , искат да са една от водещите сили в света . самите китайци стоят зад това , не е някакъв празен рассийски лозунг на стената ... :))) ... обединени са , а рашибозуците са cгaн ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
data
преди 1 година
От как Путин нападна Украйна , Китайската икономика лети устремно надоле което едва ли радва особено другаря Си а края и не се вижда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
doba
преди 1 година
Тъкмо ги гледам сега по ТВ-то. И Путин не е запалил камината за Си., едно букетче само на масата Едва ли ще бъде пропуснато...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 1 година
защото американците я създадоха да не е благодарение на СИ, я да видим дали ще е така и след десетина години... иначе можеше и вие да имате такава икономика, но милиционери, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още